Od střechy po jádro. Moravská města vynaloží miliony na opravu bytů

Do rozsáhlých oprav obecních bytů se pouštějí města na Moravě. Třeba městská část Brno-sever si proto od magistrátu půjčí 100 milionů korun, částku by přitom potřebovala násobně vyšší. Ve Zlíně chtějí stavět byty nové, stejně tak i v Kroměříži. Tam navíc letos opraví dům s 90 byty na periferii města. Zatéká do něj a provoz je tak energeticky mimořádně náročný.

Přes padesát let žije Stanislava Chudobová v brněnských Černých Polích. Byt byl původně nový, dnes už ale potřebuje rekonstrukci, třeba přestavbu umakartového jádra. Opravami projde i elektroinstalace nebo odvětrání. Nájem se paní Chudobové nezvýší. Neplatí to ale pro všechny byty, které čeká rekonstrukce.

„V některých domech, kde nebyly dělány stoupačky, tak tam se potom sleva z nájmu zmenší o pět procent,“ uvedl místostarosta MČ Brno-sever David Aleš (ANO). Městská část chce ještě letos zrekonstruovat necelých tři sta bytů a v příštím roce dalších zhruba dvě stě.

Stomilionovou půjčku od města musí Brno-sever splatit do sedmi let. Pravděpodobně ale bude v budoucnu potřebovat další peníze. Radnice totiž připouští, že částka pokryje zhruba patnáctinu toho, co by bylo na rekonstrukce potřeba. V nevyhovujícím stavu je podle loňských kontrol zhruba polovina z pěti a půl tisíce bytů.

„Chceme městu dokázat, že peníze umíme využít, že zvládneme všechno vysoutěžit a zrealizovat. A potom si sedneme opět za stůl a budeme se bavit o tom, jak dál financovat,“ popsal Aleš.

Deset domů chce Brno-sever kvůli nákladné rekonstrukci svěřit zpět do rukou magistrátu. Některé z nich jsou v Traubově ulici. Z prodeje by potom město mohlo například financovat další opravy.

Peníze na opravy vynaloží i ve Zlíně a Kroměříži

Investovat do městských bytů budou i jinde, třeba do 25 let starého domu s děravou střechou a velkými energetickými ztrátami v Kroměříži. Posunutými střešními taškami tam zatéká do spodních bytů, i proto oprava vyjde na 40 milionů korun.

Děravou střechou domu v Kroměříži kape nejen na kola, ale i do bytů
Zdroj: ČT24

A promění se i opuštěná budova bývalé okresní vojenské správy prakticky v centru Kroměříže. Radnice do pěti desítek bytů investuje 100 milionů korun. Stavba by se měla rozběhnout už letos. „Budou to byty pro seniory a budou to i startovací byty pro mladé, kteří si najdou práci, ale ještě nemají na svoje bydlení,“ vysvětlil starosta Kroměříže Jaroslav Němec (Nezávislí).

Nové byty přibydou i ve Zlíně, třeba v ulici u Slanice. V pondělí radní rozhodli o zbourání cihlové stavby, místo které vzniknou družstevní byty pro novomanžele a rodiče samoživitele.