V Brně začaly kontroly obecních bytů. Úředníci hledají závady, ale i nájemníky, kteří bydlí načerno

Městská část Brno-sever začala s inventurou bytů (zdroj: ČT24)

V městské části Brno-sever začala plošná inventura bytů. Technici jich projdou pět a půl tisíce. Zjišťují jejich technický stav nebo to, jestli někde lidé nebydlí načerno. Na základě výsledků chce vedení radnice jedné z nejlidnatějších brněnských čtvrtí naplánovat investice do oprav. Celkem by na ně potřebovala dvě miliardy korun.

Městská část Brno-sever má s pěti a půl tisíci byty největší fond v Brně. Pracovníci bytové správy se při kontrolách zaměřují především na stav vybavení – od jádra, přes vodovodní baterie až po podlahy.

Do bytů chodí kontroloři bez ohlášení pouze s průkazkou. Kromě technického stavu totiž zjišťují také to, jestli někde lidé nebydlí na černo.

„V jednom domě, který má dvaadvacet bytových jednotek, jsme zjistili dva černé podnájmy. Očekávám, že v celém bytovém fondu se budeme pohybovat v řádu desítek,“ řekl místostarosta městské části David Aleš (ANO). Pokud nájemník správcům nevrátí byt po domluvě, může se spor soudní cestou protáhnout i na měsíce a roky. 

Nedříve se musí opravit volné byty

Technik bytové správy Zdeněk Kožuch stihne s kolegy projít za pár hodin i několik bytových domů. Kontroloval mimo jiné domy na sídlišti Lesná. „Tyto domy byly kolaudovány v roce 1966 a od té doby samozřejmě v momentě, kdy nic nepraskne, nemění se byty, se do těch bytů běžně nedostaneme,“ řekl.

Na základě zápisů chce městská část do listopadu naplánovat investice do oprav. „Kdybychom to dělali najednou a soutěžili všechno, tak se pohybujeme v řádu jeden a půl až dvě miliardy korun. Roční rozpočet bytového hospodářství je zhruba 250 milionů. Z toho se samozřejmě musí platit údržba, úklid,“ spočítal místostarosta David Aleš.

Na investice tak městské části ročně zbude jen nanejvýš padesát milionů. Proto musí radnice určit priority. V první řadě zrekonstruovat a využít zhruba 360 prázdných bytů.

Vsetín investuje ročně do bytů a sídlišť patnáct milionů korun

Ve Zlínském kraji například Vsetín investuje do regenerace sídlišť už patnáct let. Postupně také opravuje byty ve svém vlastnictví. Ročně tak s pomocí státní dotace ale i bez ní proinvestuje zhruba 15 milionů korun.

Letos se pustí do další etapy zvelebení panelového sídliště Luh a rekonstruuje další byty v domě s pečovatelskou službou. Na modernizaci sídlišť a městských bytů radnice hodlá uvolňovat peníze i v dalších letech tak, aby nejen pobyt venku, ale i pohled z okna byl daleko příjemnější.