Dietrichsteinová s dovoláním neuspěla. Soud bude znovu řešit jen vlastnictví hrobky v Mikulově

Nejvyšší soud odmítl dovolání ve sporu Mercedes Dietrichsteinové a města Mikulova. Dietrichsteinová dříve zažalovala Mikulov, po kterém chce vrátit několik objektů a zhruba 200 pozemků. Už předtím neuspěla u okresního ani krajského soudu. Ten ale rozhodl, že se musí břeclavský okresní soud znovu věnovat otázce vlastnictví Dietrichsteinské hrobky.

Otci žalobkyně Alexandru Dietrichsteinovi zabavil majetek československý stát bezprostředně po druhé světové válce. Argumentoval tím, že byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany. Dietrichstein proti zabavení majetku aktivně nevystupoval.

Krajský soud ve věci pravomocně rozhodl v březnu 2017. Pokud by Dietrichsteinové byl majetek vydán, získala by nemovitosti v hodnotě několika desítek milionů korun. Podle tehdejšího odůvodnění předsedy senátu Libora Daňhela byly důvody, proč okresní soud žalobu zamítl, správné. 

Výjimkou byla právě jen hrobka. Podle něj by se okresní soud měl v jejím případě věnovat tomu, zda je silnější právo na odnětí vlastnického práva, nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život. „Jen tato námitka byla důvodná,“ řekl tehdy soudce. 

Hrobka Dietrichsteinů v Mikulově
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Rozhodnutí zdrží doručení rozhodnutí do Argentiny

Břeclavský okresní soud tak podle mluvčí Lucie Labudové bude na základě rozhodnutí krajského soudu v řízení pokračovat. Dietrichsteinová ale podle ní už nemá v Česku právního zástupce, a soud tak musí rozhodnutí a případně další listiny doručovat na adresu jejího bydliště v Argentině. „S ohledem na uvedenou skutečnost spočívající v časově náročném procesu doručování soud nyní nemůže sdělit, kdy konkrétně bude ve věci samé dále pokračovat,“ uvedla mluvčí.

Dietrichsteinová už v minulosti žádala vydání části majetku, nikoli však po městu, ale po státu. S touto žalobou, žádající vydání zámku v Mikulově nebo Kozího hrádku, ale u okresního soudu neuspěla. Dietrichsteinová se proti tomu odvolala ke Krajskému soudu v Brně, který jí také nevyhověl. Poté vznesla nárok také na majetek Mikulova.

Dietrichsteinové patřili několik staletí k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Alexandr Dietrichstein (1899 až 1964) přišel po válce o rodový majetek na základě Benešových dekretů. Podle jeho dcery se tak stalo nezákonně. Břeclavský soud dospěl v minulosti k závěru, že konfiskace byla oprávněná.