Po letech chátrání čeká ivančický amfiteátr rekonstrukce

Amfiteátr v Ivančicích zarostl nálety (zdroj: ČT24)

Zpustlý amfiteátr v ivančickém lesoparku na Réně se dočká obnovy. Město nedávno odkoupilo firmu, která zde v minulosti těžila bentonit. Areál teď plánuje vyčistit, jeho budoucí podoba a možný další provoz pak budou záviset na dotacích. Nový osud čeká i amfiteátr v Rájci-Jestřebí.

Ivančický amfiteátr stavěli brigádníci v 60. letech minulého století. Do lesoparku na Réně pak pravidelně mířili fanoušci na koncerty. Počátkem 90. let se ale areál lidem uzavřel kvůli těžbě bentonitu v okolním lesoparku.

Společnost Bentex Bohemia ale za pár let zkrachovala. Po těžbě jílového nerostu zbyla krajina zdevastovaná a probíhaly občasné pokusy společnosti ložisko dotěžit. Letité spory nakonec vyústily v řešení, kdy město firmu odkoupilo a lom zlikviduje.

„Město má pozemky i těžební práva. Nikdy nedovolí, aby se tady těžilo dál,“ ujistil starosta Ivančic Milan Buček (STAN). Zchátralý amfiteátr tak bude možné opravit. „Musíme vysekat náletové dřeviny, vyčistit to tady od nepořádku. Dole se ubytovali bezdomovci, tak to tam nějak zazdít,“ popsal Buček. Pod zchátralými šatnami pak místo bývalých zahrádek vyroste třešňový sad.

Obnovy se dočká i amfiteátr letního kina v Rájci-Jestřebí. Areál chátrá od 90. let minulého století. Na jeho rekonstrukci má aktuálně město zadanou projektovou dokumentaci.

„Máme v plánu zbourat staré letní kino, které je v současné době v zámeckém parku, a vybudovat nový přírodní amfiteátr,“ uvedla starostka Rájce-Jestřebí Romana Synakieviczová (SNK Za rozvoj města). Práce by mohly začít v příštím roce.