Brno chce zrušit některé cyklopruhy. Ohrožují cyklisty, tvrdí policisté

Vyjíždějící auto vytlačilo cyklistu z pruhu do silnice (zdroj: ČT24)

Brněnský magistrát zvažuje zrušení některých obousměrných cyklopruhů. Ty umožňují cyklistům projet jednosměrné ulice v opačném směru. Podle policie jsou nebezpečné. Spolek Brno na kole chce naopak takzvané obousměrky zachovat a hrozí i žalobou.

Cyklopruhy by měly zmizet třeba z ulic Mlýnská, Arne Nováka nebo z Mendelova náměstí. Magistrát totiž kvůli rezidentnímu parkování v některých částech města nechává vyměnit dopravní značení. K tomu je třeba vyjádření policistů, kteří obousměrné cyklopruhy kvůli bezpečnosti nedoporučují.

Řidiči vyjíždějící z parkovacích míst, za kterými na silnici cyklopruh vede, podle policistů nemají dostatečný rozhled a mohou cyklistu přehlédnout. Zvlášť, když stojí v jednosměrce a cyklista se k autu blíží v opačném směru, kam se často nedívají.

„Já bych nechtěl, abychom to paušalizovali. To znamená, abychom rušili všechny obousměrné cyklostezky jako takové. Mojí snahou bude, abychom je vzali jednu po druhé a zkusili vytipovat ty, které jsou z hlediska bezpečnosti krizové,“ uvedl radní pro dopravu Jan Kratochvíl (ODS).

S tím ale nesouhlasí spolek Brno na kole. „Problémem je, že tyhle rušené trasy jsou už náhradní řešení za to, aby se lidé nemuseli pohybovat v hlavním dopravním prostoru. To, co se ruší, je už kompromisní řešení a kompromis je tady toto nerušit,“ řekl zástupce spolku Michal Šindelář.

Stanoviska policie nejsou závazná. Definitivní slovo má odbor dopravy brněnského magistrátu, který doufá v řešení vyhovující všem stranám. Najít by ho chtěli na společném pátečním jednání.