V Brně přichází na svět rekordní počet dětí. Chybí ale místa a porodní asistentky

Babyboom v Brně pokračuje (zdroj: ČT24)

Porodů ve Fakultní nemocnici Brno přibylo. V první polovině roku přivedli lékaři na svět o 85 dětí víc než za stejné období v předchozím roce. Už ten byl přitom rekordní, doktoři zaznamenali nejvyšší porodnost za posledních osm let a druhou nejvyšší v historii kliniky. Kapacita ale nestačí, chybí taky porodní asistentky. Začátek stavby nové porodnice v Bohunicích se přitom znovu odkládá.

Práce porodní asistentky je pro Kristýnu Frimmelovou denní rutinou, sama totiž dětem pomáhá na svět. Tentokrát se ale ocitla v roli rodičky. „Vyjeli jsme v pět ráno v úterý a dcera se ve stejný den narodila v jednu. Tady všechny znám a je tu super tým,“ svěřila se.

Právě týmu fakultní nemocnice ale chybí asi deset porodních asistentek a nestačí ani lůžka. Babyboom z předchozích let dál pokračuje a ve srovnání s loňskem porodů zase přibylo. „Důkazem toho je, že máme momentálně celý týden porodní vlnu. Jsme naprosto plní na obou pracovištích, jsme nuceni každý den převážet rodičky nebo odesílat je na pracoviště nižšího typu,“ vysvětlil přednosta Gynekologicko–porodnické kliniky FN Brno Pavel Ventruba.

Počet porodů za první pololetí
Zdroj: FN Brno

Stavbu nové porodnice komplikuje cena stavebních prací

Nová gynekologicko-porodnická klinika má vzniknout v Bohunicích. Převezme taky pacientky z Obilního trhu. Původně chtěla nemocnice začít stavět příští rok na jaře, už teď je ale jisté, že tento termín nestihne.

„Musíme zůstat v rozpočtu necelé dvě miliardy korun a kvůli tomu, že se zdražily některé stavební práce o 18 až 20 procent, jsme museli zredukovat některé části kliniky, ale jen části nezdravotnické,“ popsal ředitel FN Brno Roman Kraus.

Na hranici kapacit je dlouhodobě i Nemocnice Milosrdných bratří. „Náš strop se právě pohybuje kolem dvou tisíc porodů ročně, víc bychom zvládali už jen těžko. Samozřejmě když FN Brno má moc rodiček a my můžeme nějaké vzít, tak jim pomůžeme,“ uvedl primář Gynekologicko - porodnického oddělení Nemocnice Milosrdných bratří Ivan Huvar.

Složité přesuny pacientek budou potřeba minimálně do té doby, než vznikne nová porodnice. Stavět se ale nezačne dřív než v druhé polovině příštího roku.