Po roce začnou boskovičtí senioři zase platit za MHD. Stačit má sleva zavedená státem

Za jízdné boskovičtí senioři opět zaplatí (zdroj: ČT24)

Senioři starší 70 let si od příštího roku znovu budou muset hradit předplatné jízdné hromadné dopravy v Boskovicích. Tamní zastupitelé totiž rozhodli, že systém, který zavedlo předchozí vedení loni, ukončí. To v jiných městech kraje cestování zdarma seniorům zůstává.

Roční předplatní jízdenku si letos v Boskovicích pořídila i Věra Zachovalová. Díky dotaci, kterou seniorům starším 70 let poskytla boskovická radnice, jezdila zdarma.

„Zaplatila jsem 1850 korun, pak jsem šla na místní úřad a tam mi to vrátili. Bylo to dobré, každá koruna je důchodci dobrá,“ popsala Věra Zachovalová. Stejný zájem projevilo dalších 208 seniorů, kterým tak boskovická radnice vyplatila 385 tisíc korun.

Paradoxně začnou senioři zase platit kvůli slevě

Na příští rok už ale peníze vyčleněné nejsou. Zastupitelstvo totiž rozhodlo, že vzhledem ke slevě ve výši 75 procent zavedené od 1. září státem systém proplácení jízdného seniorům ukončí.

„Považujeme ho za nekoncepční, vztahoval se jen na jednu skupinu obyvatel, nebylo to použitelné například pro studenty a matky samoživitelky. Příspěvek ze strany státu je dostatečný,“ řekl místostarosta Boskovic Lukáš Holík (ANO) s tím, že za roční jízdenku tak zaplatí něco málo přes šest set korun a dvě koruny za jednorázovou jízdenku.

Na rozdíl od boskovických budou i dál zdarma jezdit senioři v devíti jihomoravských městech, třeba v Blansku, Hodoníně nebo Brně, kde si ročně vyřídí bezplatné jízdné zhruba 54 tisíc lidí starších 70 let.