Na hospic je příliš zdravý, na sociální péči příliš nemocný. O mladíka se po nehodě musí starat jen rodina

Filip je na lůžko upoutaný už šest let (zdroj: ČT24)

Rodiny pečující o nemocné napojené na přístroje někdy těžko shánějí pečovatele. Ukazuje to případ mladého muže ze Sentic na Brněnsku. Na hospicovou péči je podle jeho matky příliš zdravý, na sociální péči příliš nemocný a nic mezi tím není. Soukromou zdravotní sestru nemůže rodina sehnat, i když je ochotná si ji platit.

Filip Vrzal byl ještě před šesti lety normálním chlapcem. Sportoval, vyučil se automechanikem. Vše převrátila naruby autonehoda. Skončil na lůžku, nemluví a potřebuje čtyřiadvacetihodinovou péči. Ve všední dny za Filipem asi na hodinu jezdí zdravotní sestra tišnovské charity. Zastávka u Vrzalových je jednou z jejích asi osmi, které za den musí zvládnout.

Jinak je veškerá tíha péče na bedrech Filipovy matky. Trvá to šest let. „K Filipovi vstávám šestkrát až jedenáctkrát za noc, podle toho, jak moc je zahleněný. Dopadlo to už i tak, že v létě jsem zdravotně zkolabovala, skončila jsem v nemocnici na kapačkách,“ svěřila se Filipova matka Ivana Vrzalová.

Rodina by potřebovala alespoň na jeden den v týdnu pomoc pečovatele nebo odlehčovací služby. Ukázalo se ale, že tu u Filipa využít nelze. „Podle zákona o sociálních službách je odlehčovací služba pouze sociální služba a nelze při ní vykonávat žádné zdravotnické výkony,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Bez zdravotnických výkonů to ale u Filipa nejde. Dýchá s podporou kyslíku, potřebuje strojní odsávání hlenů a výživu dostává přímo do žaludku. „Tam by také určitě stálo za to zvážit výjimku ze zákona, aby takovýto úkon nebyl v rozporu se stávajícími zákony a dotyčný neriskoval, že za dobrotu přijde na žebrotu,“ řekl radní Jihomoravského kraje Marek Šlapal.

Řešením by bylo najít si soukromě zdravotní sestru. Rodina se o to snaží víc než rok, ale zatím marně. Sester je málo, nové síly nemůže najít ani tišnovská charita a volné kapacity nemá ani nemocnice.

Tišnovské nemocnici momentálně zdravotní sestry nechybí. Pro domácí péči ale žádnou z nich uvolnit nemůže. Do ústavu Ivana Vrzalová syna dát nechce. Je odhodlaná se o něj starat, dokud jí síly vystačí.