Jihomoravským záchranářům postaví výcvikové centrum. Zatím trénují v bývalé prádelně

Výcvikové centrum by mohlo stát už za rok (zdroj: ČT24)

Nové výcvikové středisko za 119 milionů korun budou mít záchranáři v Brně. Budované centrum doplní areál záchranářů v brněnských Bohunicích. Sloužit ale bude i policistům a hasičům ke školení a praktickému nácviku pomocí různých simulačních modelů a trenažerů. Stavba začala v pátek, hotová by mohla být za rok.

„Máme dobrý vzdělávací systém, ale praktický nácvik provádíme ve sklepních prostorách, které byly původně prádelnou,“ zdůvodnil ředitel jihomoravské záchranky Milan Klusák stavbu nového výcvikového centra. Současné prostory jsou navíc zároveň i skladem výukových pomůcek.

Podle Klusáka vznikne v Brně výcvikové středisko, které čeští záchranáři znají jen ze zahraničí. Dvoupodlažní simulační hala bude mít učebny pro teoretickou výuku, simulační místnosti pro nácvik mimořádných událostí a také učebnu s pokročilými trenažéry.

„Bude to velká náročná stavba, ale takovéto zařízení stěží najdeme kdekoliv v České republice,“ uvedl radní Jihomoravského kraje Milan Vojta (ANO). 

Záchranáři musí ročně projít 18 hodinami praktické výuky. A to nejen v terénu, ale i pod střechou zdravotnického střediska. Podle Klusáka tam budou moct v novém cvičit například i letečtí záchranáři nebo lezci, kteří zasahují v nepřístupných terénech. Záchranáři občas například ve spolupráci s hasiči zachraňují turisty v lese nebo horolezce spadlé ze skály.

V objektu nebudou chybět šatny nebo sklady. Pod novou střechu se přesunou taky všechny současné pomůcky. Třeba i převrácené auto, se kterým už záchranáři nebudou muset nacvičovat zásah u dopravní nehody v terénu.

„Umožní v podstatě to, že bude možné vzdělávat naše zdravotníky kvalitativně úplně v jiných podmínkách. A bude zde i zázemí pro výcvik našich operátorek,“ řekl Klusák.

Jihomoravská záchranná služba má přes 20 výjezdových stanovišť. Pracuje v ní kolem 600 zaměstnanců. Náklady na stavbu a vybavení ve výši 119 milionů pokryje z většiny dotace. Přes 81 milionů bude z Evropské unie, stát dá pět milionů korun a zbytek pokryje záchranka.