Domovy pro seniory nemají dostatek míst. S výstavbou nových zařízení pomáhají dotace

Domovy pro seniory na jihu Moravy nemají dostatek míst (zdroj: ČT24)

Skoro dva a půl tisíce jihomoravských seniorů čeká na umístění do domova pro seniory nebo domova se zvláštním režimem. Číslo za poslední rok kleslo. Kraj totiž využívá informační systém, který sociální pracovníky upozorní na to, že si senior zažádal o místo ve více domovech. Kapacita šesti tisíc míst ale stále nestačí, obce na jihu Moravy proto žádají o dotace, které by jim pomohly s výstavbou nových zařízení. Ne všechny uspějí.

Na výstavbu pečovatelských a komunitních domů pro seniory rozdalo ministerstvo pro místní rozvoj letos 250 milionů korun. Se žádostmi uspělo hned devět jihomoravských a zlínských obcí, které již mění plány z papíru v realitu.

Třeba v Šardicích dělníci pracují na základech domu pro seniory, ve kterém bude devět bytů. „Domov pro seniory bude stát necelých 16 milionů korun. Na jednu bytovou jednotku jsme dostali dotaci 600 tisíc korun, takže 5,4 milionu korun bude činit dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Zbytek doplatí obec,“ vysvětlila starostka Šardic Blažena Galiová (Šardice – místo pro život).

„Jsou to správně investované peníze. Ať to mají starší lidi, kteří nemohou nikam jít, v Šardicích, a ne aby museli třeba shánět místo ve Svatobořicích nebo v Kyjově,“ souhlasil obyvatel Šardic Josef Kostiha.

O podporu ale stálo víc radnic. Například v Ratíškovicích se už letos v únoru bouralo, aby postavili komunitní dům pro 26 seniorů. Teď je ale v obci klid. Projekt totiž podle ministerstva nesplnil podmínky, a tak nezískal dotaci. Zástupci Ratíškovic tak řeší, kde 50 milionů korun na stavbu najít a jestli vůbec hledat.

„Základ máme v domě s pečovatelskou službou, tam je 21 bytů. Toto by bylo rozšíření služeb. Jedna z variant je i vzdát se toho projektu, všechno ale závisí na tom, jak se na to podívá nová rada a nové zastupitelstvo,“ řekl starosta Ratíškovic Josef Uhlík (KDU-ČSL).

Dotace na domovy pro seniory
Zdroj: ČT24

Stejně jako Šardice pak byly úspěšné například Benešov a Rudice na Blanensku, Hustopeče a Velké Pavlovice na Břeclavsku nebo Zašová a Hošťálková na Vsetínsku. Celkem získaly obce na jižní a východní Moravě dotaci na vybudování pečovatelských bytů a komunitních domů přes 65 milionů korun.

O příspěvek na komunitní domy a pečovatelské byty pro rok 2019 můžou obce žádat do 1. února příštího roku. Úspěšné projekty pak vyhlásí ministerstvo pro místní rozvoj na jaře.

Nový informační systém udělal pořádek v přihláškách

Situaci s nedostatkem volných míst v domovech pro seniory ztěžoval také nepřehledný systém související s více přihláškami do různých zařízení od jednoho zájemce. Častý zmatek dává do pořádku informační systém Jihomoravského kraje.

Ředitel Domova pro seniory Jevišovice Pavel Chloupek přiblížil, že přes krajský informační systém lze dohledat, kde všude má klient podanou žádost. „A jakmile dojde k přijetí, tak se ostatním domovům ukáže, že klient už byl přijat,“ doplnil.

V Jevišovicích na umístění do domova aktuálně čeká 130 seniorů. Pokud se místo uvolní, tak rozhoduje, v jak nepříznivé sociální situaci se konkrétní člověk nachází. To zjišťují sociální pracovníci přímo u seniorů doma.

„Jedeme za žadatelem zjistit, jaké úkony už nezvládne sám a s čím potřebuje pomoci,“ uvedla sociální pracovnice Lenka Petrželková.

Pomocná kritéria pro přijetí do Domova Jevišovice
Zdroj: ČT24

V případě, kdy je ve stejné situaci více seniorů, rozhodují ještě další kritéria jako věk, bydliště v Jihomoravském kraji, výše příspěvku na péči a taky datum podání žádosti. Ne všichni se sem ale přesouvají přímo z domu.

„Já jsem byl ve staré nemocnici půl roku. Měl jsem dvakrát infarkt a byl jsem na tom moc špatně, tady jsem se dal dohromady,“ řekl Jiří Tymeš. Přestože by Jevišovicím prospěla modernizace nebo rozšíření areálu, klienti tu oceňují hlavně příjemné prostředí a atmosféru. „Už jsem tady 15 let, to bych tady nevydržela, kdyby se mi tu nelíbilo,“ potvrdila Karla Stejskalová.