Studnaři hloubí v Lužánkách vrt. Vodou z něj budou zalévat park

Studnaři v Lužánkách hloubí zásobárnu vody (zdroj: ČT24)

Vrt hluboký 120 metrů začali hloubit studnaři v největším brněnském parku Lužánky. Sloužit má jako zdroj vody na zalévání devíti parků nebo šestnácti tisíc stromů ve stromořadích, které spravuje Veřejná zeleň města Brna. Vody totiž kvůli letitému suchu potřebuje víc a dosavadní zdroje nestačí.

 Studnaři se pustili do hloubení vrtu v brněnském parku Lužánky. Jen za první den se dostali až do dvaceti metrů. „Na skalním podloží je vrstva štěrkopísku a nad ním je mocná vrstva jílu. A my se snažíme tím vrtem skrz vrstvu jílu dostat do polohy štěrkopísku, která obsahuje vodu,“ přiblížil jednatel VBV Geo Michal Vojtásek.

Do doby, než se objeví voda, se díky výplachu bude valit ven jen vyvrtaný materiál. Aby zůstal vrt stabilní, musí se zpevnit. „Stěny vrtu by samy o sobě nedržely, to znamená, že by se bortily. Bentonitový výplach je hustý a podrží stěny vrtu,“ vysvětlil Vojtásek.

Po vyhloubení vrtu se nejprve bude muset zlikvidovat jímka. Až potom přijde na řadu firma, která během takzvané čerpací zkoušky zjistí, jaká je opravdová vydatnost vrtu. Průzkum ji odhadoval až na 100 až 150 kubíků denně, což by mohlo nahradit dosavadní zdroje.

„Veřejná zeleň používala studny, které jsou v Lužánkách, ale v letech, kdy je velké sucho, musíme používat jako náhradní zdroj pitnou vodu, protože tyto studny vysychají,“ uvedla správkyně parků Marie Slavíková.

Právě pitná voda se ale prodraží. Jen letos jí musejí kvůli srážkovým deficitům na zalévání denně odebírat 60 kubíků. Takové množství vyjde na pět tisíc korun. Půlroční sezona zalévání by tak vyšla zhruba na milion. Vrt je přitom skoro stejně drahý. Pokud se prognózy naplní, měla by z něj místo vyvrtaného jílu proudit voda ještě nespočet dalších suchých sezon.