Lodí se Brňané na přehradě svezou jen k hradu Veveří. Kvůli nízké hladině

Do Veverské Bítýšky se lodí cestující nedostanou. Kvůli nízkému stavu hladiny v přehradě musel brněnský dopravní podnik omezit jejich trasu. Z původních deseti tak obslouží jen sedm zastávek.

Letní radovánky na Brněnské přehradě kromě přemnožených sinic ovlivňuje i sucho a nízký stav hladiny. Kdo se bude chtít projet lodí, bude muset od pondělí počítat s omezením trasy, ke třem zastávkám totiž kapitáni zajíždět nebudou. Cestující se nedostanou do Přístaviště Mečkov, Skály a Veverské Bítýšky.

„Hladina přehrady bohužel klesla natolik, že jsme s ohledem na bezpečnost museli trasu omezit pouze k hradu Veveří. Doufali jsme, že přes víkend bude pršet a hladina stoupne, ale to se bohužel nestalo,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová.

Provoz je zatím omezený na neurčito. Pokud se hladina zvýší, lodě začnou například do Veverské Bítýšky znovu jezdit. Hladina Brněnské přehrady je současně asi 1,4 metru pod ideálním stavem a kontinuálně klesá od začátku července. Jízdné zůstává stejné, platí se za jednotlivé platební úseky.

Plavební sezóna v Brně začala v polovině dubna, pokračovat by měla do poloviny října, dopravní podnik na trasu posílá šest lodí. Naposledy byla lodní plavba na přehradě omezená v roce 2004.