Vyškovská hvězdárna se bojí světelného smogu. Hned v sousedství vyroste průmyslová hala

Po zavedení výroby se bude noční obloha na Vyškovsku pozorovat hůře (zdroj: ČT24)

Pozorování noční oblohy z vyškovské hvězdárny je v ohrožení. Developerská firma VGP se vedle ní chystá postavit výrobní halu. Stavba je sice v souladu s územním plánem, osvětlení haly by ale vytvořilo okolo hvězdárny světelný smog a podmínky pro pozorování hvězd by se tak nejspíš zhoršily. Provozovatel i developer spolu budou jednat, chtějí se domluvit na kompromisu.

Vyškovská hvězdárna je rozměry skromná, ale zcela zahalená do tmy. Pro astronomy i návštěvníky tak nabízí lepší podmínky, než její větší brněnská sestra obklopená světelným smogem.

„Kousek níž vlevo dolů, tam je další jasná hvězda, a tam zrovna letí perseida,“ vysvětluje nočním návštěvníkům vyškovské hvězdárny Dobromila Patáková. Pozorovat oblohu jich sem jezdí desítky, několikrát týdně do Vyškova za temnotou i za vybavením zamíří studenti Masarykovy univerzity.

„To je půlmetrový dalekohled, je to konstrukce Newton. Máme o 15 centimetrů větší průměr než v Brně, takže to je podstatný rozdíl,“ vysvětlil astronom z Masarykovy univerzity Václav Glos. Civilizace se ale k hvězdárně neúprosně blíží.

Výroba začne, hvězdy zmizí

Přímo vedle hvězdárny hodlá na více než 10 tisících metrech čtverečních postavit developer průmyslovou halu pro výrobu motorových vozidel, lodí či letadel. Nebe nad Vyškovem už nebude, co dřív. „Něco vidět určitě půjde, protože i z Brna, kde těch světel máte tolik, něco vidět je. Ale každopádně to bude podstatně horší,“ dodal Glos. 

Mapa hvězdárny a plánované výrobní haly
Zdroj: ČT24

Zástupce developera Dalibor Valín si ale z astronomů nechce udělat nepřátele. Bude s nimi jednat o kompromisu. „Hledáme konkrétní možná řešení, která by zajistila takovou situaci, aby obě strany mohly existovat vedle sebe,“ řekl Valín. Konkrétní opatření ale jmenovat nechce, jednání je totiž stále otevřené.

Vyjádřit se nechtěli ani starosta Vyškova, ani ředitel Zooparku, pod který hvězdárna spadá. Probíhající jednání nechtějí ohrozit. Pokud by k dohodě nedošlo, možností je přesunout hvězdárnu nebo její část jinam. Na místo, kde ještě hvězdy nepřesvítila pozemská záře lamp.