Policie kontrolovala zájezdové autobusy. Odhalila nedodržování přestávek i prasklé přední sklo

Rozsáhlé kontroly zájezdových autobusů v Jihomoravském kraji, které začaly na začátku června, nyní končí. Policisté se na startu turistické sezony zaměřili především na dobu jízdy a odpočinek řidičů. Sledovali také technický stav autobusů. A to jak českých, tak zahraničních.

Kontroly na silnicích trvaly tři týdny a prošly jimi tři desítky řidičů. Přestupku se dopustila asi třetina z nich. Policisté se soustředili zejména na takzvané sociální předpisy, tedy na to, jestli řidiči dodržují zákonem uložené přestávky. Nejčastěji řidiči autobusů podceňovali právě povinný odpočinek. Po čtyř a půl hodině jízdy totiž musí na 45 minut zastavit.

Dalším přečinem byl špatný technický stav vozidla. Právě za něj dostal vůbec nejvyšší udělenou pokutu ve výši 50 tisíc korun polský řidič. Na silnici se totiž díval přes prasklé čelní sklo. Alkohol nenadýchal žádný z kontrolovaných řidičů.

Se začátkem turistické sezony na silnice vyjely posílené policejní hlídky, letos o týden dříve než loni. Dopravní policisté vyrazí na silnice během dalších tří týdnů, a to nejen na jižní Moravě, ale po celé republice. Kontrolovat budou hlavně alkohol v krvi a dodržování rychlosti.