Škody za milion korun. Požár lesa u Bzence způsobily jiskry od vlaku

Na spáleniště u Bzence se dnes hasiči vrátili (zdroj: ČT24)

Požár lesa okolo železniční trati u Bzence na Hodonínsku zapříčinily jiskry od projíždějícího vlaku. Škody dosáhnou k milionu korun. Na místo, kde během čtvrtka zasahovalo čtyřicet hasičů, se hasiči v pátek vrátili.

Celé páteční dopoledne hasiči prolévali vodou spáleniště po čtvrtečním požáru lesa. Rozhrabávali a následně kropili půdu, aby se oheň nezačal znovu šířit. Na spáleniště se vydali také vyšetřovatelé, kteří určovali výši škod. Ta se podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky bude pohybovat ve statisících a pravděpodobně se přiblíží milionu korun.

Infografika: Hořet začalo u železniční trati
Zdroj: ČT24

Ohnisek požáru bylo v desetikilometrovém úseku několik, hořela hlavně tráva kolem trati, v jednom místě se ale požár rozšířil i do lesa. Právě v tomto místě zasahovali hasiči nejdéle. „Požár byl ohlášen v 15:31. Vlivem sucha a větru se rychle šířil. Zanedlouho jsme museli vyhlásit nejvyšší stupeň. Asi za jeden a půl hodiny jsme měli požár pod kontrolou,“ řekl Mikoška.

Na místo přijelo 40 jednotek s více než 150 hasiči. Vyhlášen byl nejvyšší stupeň pohotovosti, ten se přitom vydává už v případě, kdy zasahuje více než 15 jednotek. „Oblast jsme si rozdělili na úseky, střídali jsme hasiče, zajistili jejich občerstvení,“ dodal Mikoška.

Se zkrocením ohně pomáhal také vrtulník a letadlo, které preventivně kropilo okraje spáleniště, aby se požár dále nešířil. Vodu hasiči doplňovali z Bzence kyvadlovou dopravou. Kvůli ohni okolo železniční trati také nejezdily vlaky v úseku mezi Moravským Pískem a Bzencem-přívozem. Komplikace zasáhly asi 14 spojů, od půlnoci vlaky začaly místem projíždět sníženou rychlostí.