Břeclav schválila vyhlášku, která zavádí poplatky pro VLT

Břeclav – Břeclavští zastupitelé dnes schválili vyhlášku, která zavádí povinné poplatky za provozování videoloterijních terminálů (VLT). Čtvrtletně za ně budou muset majitelé platit 5 tisíc korun. Zpoplatnění více než 500 VLT přinese ročně do městské poklady přes 10 milionů korun. Tato povinnost dosud v Břeclavi platila jen pro provozovatele výherních hracích přístrojů.

Poplatky mají být dalším způsobem, jakým chce Břeclav snížit počet výherních přístrojů. Už před časem schválila Břeclav vyhlášku, podle které nesmí být herny v okruhu 100 metrů od škol, nemocnic a dalších vybraných zařízení. Dosud mohlo město regulovat jen klasické automaty, povolení pro VLT totiž vydávalo ministerstvo financí.

Automaty v Břeclavi

Radnice vydala povolení pro provoz 71 výherních hracích přístrojů a více než 500 ostatních hracích zařízení, zejména VLT. Zhruba 30 – 40 procent z nich je ve vzdálenosti menší než 100 metrů od škol, nemocnic a dalších vybraných zařízení.

Zavedenou praxi, kdy města nemohla omezit VLT, změnil minulý týden nález Ústavního soudu. Ten rozhodl, že obce mají právo svými vyhláškami regulovat vedle klasických automatů i VLT.

Břeclav na rozhodnutí okamžitě zareagovala zpoplatněním VLT, naplno začne platit i místní vyhláška, která zakotvuje zákaz heren ve stometrovém okruhu od určených zařízení. Třetina VLT z celkového počtu 500 je právě v této lokalitě. Poslední automat by měl z vyznačených částí Břeclavi zmizet nejpozději do deseti let, kdy provozovatelům vyprší platná povolení. Radnice majitelům vzkázala, že tam už je nikomu neprodlouží.