U Hosína na dálnici D3 vznikne centrum pro silničáře. ŘSD získalo klíčový pozemek

UvR: Na dálnici D3 vznikne centrum pro silničáře (zdroj: ČT24)

Letitý spor o cenu pozemku u dálnice D3, kde Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje postavit nové středisko, je u konce. Po rozhodnutí soudu v Českých Budějovicích se ŘSD dohodlo se společností Industry Park. Na základě rozsudku s firmou uzavřelo smír.

Na pozemku nedaleko Borku u Českých Budějovic, který nyní získá ŘSD, má vyrůst nové centrum pro silničáře. „Předpokládám, že stavět nové středisko budeme v prvním čtvrtletí příštího roku,“ očekává mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Získat pozemek ale ŘSD trvalo několik let. Jeho vlastníkem byla soukromá společnost Industry Park. Ta měla v katastru Hosína u Českých Budějovic 28 hektarů půdy. „Industry Park nás požádal v roce 2017 o změnu územního plánu. Jejich záměrem bylo vybudovat nějaké výrobní prostory,“ popsal začátek sporu starosta Hosína Jan Řičánek (nestr.).

ŘSD ale chtělo část pozemků u D3 vydělit pro státní silničáře. Jenže se s firmou nedohodlo a spor trval skoro dva roky. Strany totiž nenašly shodu na ceně 26 milionů korun, kterou určil soudní znalec.

Středisko pro dálniční policii i údržbu

Případ potom řešil českobudějovický soud. V červenci 2019 nařídil ŘSD a firmě podmínky smlouvy. „Máme podepsanou dohodu o smíru, na jejím základě budeme podepisovat další obchodní smlouvy,“ řekl mluvčí ŘSD Rýdl.

Kolik firma za pozemek nakonec od ŘSD získala, ale není jasné. Vyjádření firmy Industry Park se nepodařilo získat a mluvčí Rýdl to nechtěl komentovat. „Máme podepsanou doložku o mlčenlivosti. Ani jedna strana nebude zveřejňovat, kolik budeme platit,“ uvedl Rýdl.

Nyní na pozemku vyroste základna dálniční policie i středisko správy a údržby dálnic. Připravený už je k tomu i sjezd. Středisko má stát 359 milionů korun bez DPH.

Dnes na 70 kilometrů dálnice D3 připadá jediné středisko správy a údržby, stojí v Chotovinách na Táborsku. V areálu mají silničáři garáže pro desítku sypačů, dílny a sklady na posypovou sůl. Když dostanou hlášení z dispečinku o námraze a sněžení, vyjedou na dálnici během pár minut. V ideálním případě by centrum pro silničáře mělo stát každých 50 kilometrů.