Požáru domu v Č. Budějovicích mohla předcházet vražda manželky a syna

Příčina požáru i úmrtí tří osob v rodinném domě v českobudějovické Lidické ulici stále není známa. Začíná se však spekulovat o tom, že policisté případ ze Štědrého dne vyšetřují jako dvojnásobnou vraždu. „Prověřujeme veškeré skutečnosti včetně případného násilného jednání spáchaného na obětech tohoto skutku,“ sdělil mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek. V pátek večer již byla v Lidické ulici obnovena doprava.

Podle zdroje ČTK se na Štědrý den v Českých Budějovicích odehrála rodinná tragédie. Otec při ní údajně zavraždil manželku i syna a pak způsobil výbuch, po němž následoval požár rodinného domu. Muž také zemřel. „Vzhledem k probíhajícím úkonům není možné ve věci sdělovat žádné další informace, které by mohly ohrozit průběh našeho vyšetřování," uvedl mluvčí.

Policie vyzývá každého, kdo by měl k případu nějaké informace, aby se dostavil na jakoukoli policejní služebnu a podal své svědectví. Zásadní význam pro objasnění případu budou mít podle Doubka výsledky soudní pitvy. Policie by je měla mít k dispozici začátkem příštího týdne.

Kvůli požáru byla doprava od poledních hodin 24. prosince vedena po objízdných trasách, z ulice byla vyloučena i trolejbusová doprava. Po odklizení trosek z ulice i chodníku byl provoz v plném rozsahu obnoven v pátek večer. „Byl zbořen i komín, aby případným pádem neohrožoval okolí,“ uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO). Místo si podle něj převzala majitelka objektu.

obrázek
Zdroj: ČT24

K výbuchu a následnému požáru garáže a poté celého přilehlého domu v Lidické ulici vyjížděli hasiči a policisté na Štědrý den po poledni. Po uhašení garáže byla uvnitř nalezena mrtvola muže. Po dohašení a průzkumu celého domu našli hasiči další dvě ohořelá těla.

Vzhledem k mohutnosti požáru policisté ulici uzavřeli a dopravu směřovali na objízdnou trasu. Lidé z okolních domů byli kvůli bezpečnosti do dokončení likvidace požáru vyzváni, aby opustili své domovy.

Výbuch v Českých Budějovicích se třemi mrtvými je nejhorší od exploze v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tehdy zahynulo šest lidí včetně tří dětí a sedmý člověk zemřel na následky zranění v prosinci 2014. Tragédii způsobil psychicky labilní muž, jenž se chtěl pomstít svému okolí a který sám zahynul.