Většina krajanů z východní Ukrajiny už má práci i vlastní bydlení

Většina krajanů z východní Ukrajiny má práci i vlastní bydlení (zdroj: ČT24)

Většina téměř z dvou stovek krajanů z východní Ukrajiny, kteří během půl roku přicestovali do Česka, má práci i vlastní bydlení. Rodiny, které se do země přistěhovaly kvůli obavám o svou bezpečnost, postupně opouštějí hotel v Červené nad Vltavou nedaleko Milevska a s pomocí úřadů a charity se rozptýlily do krajů.

Do Česka letos zamířily dvě skupiny. V první bylo 85 lidí, kteří v Červené strávili zhruba tři měsíce, ve druhé, která přijela v červnu, bylo 80 krajanů. Většina zůstala, pouze dva z nich se vrátili zpět na Ukrajinu.

Maxim Privratský, který přijel z ukrajinského Melitopolu, je jedním z těch, kdo uspěli. Vystudovaný ekonom, který se dříve staral o chod zemědělského družstva, získal práci v písecké vodohospodářské firmě. Když jeho čtyřletou dceru Sofii vzali do písecké školky, začala práci hledat i jeho žena. Byt dostali od Maximova zaměstnavatele.

Podobné zkušenosti má dalších 126 krajanů. Většina jich zamířila do Prahy, ale také na jih Čech a do Plzeňského, Královéhradeckého a Libereckého kraje. V hotelu teď zůstává 37 Ukrajinců, kteří by měli získat práci do konce roku.