Lennonova zeď jenom pro umělce. Místní chtějí atrakci proměnit v galerii

Události: Turisté ničí Lennonovu zeď, stěžují si obyvatelé Kampy (zdroj: ČT24)

Obyvatelům Kampy vadí stav Lennonovy zdi. Současné malůvky podle nich postrádají původní symboliku, jejich autoři navíc ničí i okolní fasády. Místní proto chtějí sprejování zamezit, třeba větším dohledem kamer a strážníků.

Turisty vozí k Lennonově zdi agentury, které je na sprejování přímo lákají a barvy jim rozdají. Jiní přijdou sami. Těm fixy prodávají nebo půjčují lidé, kteří si tím přivydělávají. „Je tu důchodce, který mi řekl, že tím tráví dvě hodiny a vydělá si tři stovky denně,“ říká předseda bezpečnostní komise Prahy 1 Beno Ge.

Místním obyvatelům to vadí, lidé s fixami či spreji totiž pokračují i mimo hranice zdi. „Neustále jsou poškozovány soukromé nemovitosti, auta. Dochází tady ke sprejerství a vandalismu v neskutečném měřítku,“ stěžuje si mluvčí spolku vlastníků nemovitostí Karolína Peake.

Obyvatelé podle svých slov hledají řešení už roky. Nabízeli například to, že by se ze zdi stal jakýsi reklamní prostor, kde by se inzerovaly třeba kulturní akce.

Konec divokého sprejování

Teď se do věci vložil vlastník zdi, Řád maltézských rytířů. Minulý týden kvůli sprejování podal trestní oznámení, nyní jednal s radnicí. „Vydělávají peníze na tom, že zničí náš majetek,“ kritizoval kancléř českého velkopřevorství Řádu maltézských rytířů Johannes Lobkowicz byznys spojený se sprejováním zdi.

Na místě by tak měla vzniknout „galerie“ vytvořená streetartovými umělci. Jiní lidé už na zeď přidávat své výtvory smět nebudou. „Zeď už nebude sloužit divokému sprejování. Současně před ní dojde k zákazu buskingu, pouličního umění za peníze. Taky tam dojde k zavedení kamerového systému,“ plánuje starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě).

Nápis na Karlově mostu zatím zůstává

Naposledy řešila Praha případ posprejované památky před týdnem, kdy dva turisté z Německa poničili Karlův most. Na odstranění nápisu se stále čeká. Památkáři i magistrát už sice postup čištění schválili, čeká se ale na dohodu Technické správy komunikací s restaurátory.

Muži, kteří most poškodili, zatím stotisícové peněžité testy uložené soudem nezaplatili. Pokud nepožádají o splátkový kalendář, mají čas do příštího pátku.