Kauze Opencard hrozí za 20 dní promlčení, Praha bude řešit žalobu na Béma

Kauze Opencard hrozí promlčení (zdroj: ČT24)

Pražští radní budou na jednom z nejbližších jednání řešit případnou žalobu na někdejšího primátora Pavla Béma kvůli kauze Opencard. Uvedl to mluvčí magistrátu Vít Hoffman v reakci na prohlášení Pirátů. Podle jejich zástupců zbývá metropoli už jen 20 dní na to, aby radní Bémovu odpovědnost projednali. Pak bude případ promlčen. Radní se scházejí pravidelně zhruba jednou týdně.

„My jsme zpracovali vlastní materiál před rokem a na základě toho to začala rada nějakým způsobem prověřovat. Ale ukázalo se, že za ten rok – který to prověřovala a kdy nás ujišťovala, že prověřuje jak odpovědnost úředníků, tak politiků – prověřila pouze odpovědnost úředníků,“ říká předseda zastupitelského klubu Piráti Jakub Michálek.

„Advokátní kanceláře si stěžovaly, že neobdržely patřičné podklady a že neměly zadání tuto odpovědnost prověřit. A teď se to řeší na poslední chvíli. Je to zodpovědnost rady,“ dodává Michálek. Desetiletá promlčecí lhůta se podle něj počítá od chvíle, kdy Praha zaplatila první peníze firmě Haguess, která projekt tehdy připravovala. A ta má uplynout 5. prosince.

Mezi těmi, po kterých by město škodu mělo podle Pirátů vymáhat, jsou bývalý primátor Pavel Bém (ODS) a jeho tehdejší náměstek Petr Hulinský (ČSSD). Piráti už dříve zdůvodnili, že Bém projekt orgánům města předložil a Hulinský na jednání zastupitelů tvrdil, že Opencard bude výdělečná.

„Městský soud v Praze výslovně píše, že za zpackané výběrové řízení nese spoluodpovědnost i tehdejší politická reprezentace a že by vůči ní měla být odpovědnost vyvozena. A diví se, jak to že byli postaveni před soud pouze úředníci,“ řekl šéf klubu Pirátů.

Mluvčí magistrátu Vladimír Řepka v říjnu pouze uvedl, že podrobnější materiál k problematice Opencard dostane rada na jednom z nejbližších jednání.

obrázek
Zdroj: ČT24

O zavedení čipové karty rozhodla Praha v době primátora Pavla Béma (ODS) v říjnu 2005, projekt začal o rok později. Karty Opencard začal magistrát vydávat v dubnu 2007. Masový zájem o ně přišel až poté, co se od ledna 2009 stala jedinou možností, jak mít běžný roční kupon na MHD.

O problémech kvůli předražení projektu se začalo veřejně mluvit v listopadu 2009, když z auditu vypracovaného společností Nexia AP vyplynulo, že náklady na kartu neodpovídaly stavu projektu. Předražení i jiné problémy (závislost projektu na vlastníkovi práv k systému, firmě Haguess) potvrdily další audity.

V roce 2012 se Praha dohodla s Haguess na prodloužení dvou smluv. Policie kvůli tomu začala stíhat 15 radních a úředníků včetně exprimátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). V prosinci 2014 soud odsoudil dva někdejší úředníky za zvýhodnění Haguess. Nejpřísnější trest (3,5 roku nepodmíněně) dostal bývalý ředitel odboru informatiky Ivan Seyček. Letos v září dostali čtyři bývalí radní včetně Svobody a Hudečka podmíněné tresty, pátým potrestaným byl znovu Seyček. Všichni se na místě odvolali.

Karta Opencard měla mít zhruba tři desítky funkcí. Nakonec slouží jako průkaz na MHD, do knihovny a bylo možné jí zaplatit parkovné v centru města. Za kartu Praha podle nynějšího vedení vydala 1,74 miliardy korun, kartu vlastnilo asi 1,2 milionu lidí. Od letošního března ji postupně nahrazuje karta Lítačka.