Mezi Kolínem a Kutnou Horou vykolejil nákladní vlak, provoz na trati je omezen

Vykolejené vagony poškodily trať (zdroj: ČT24)

Mezi Kolínem a Kutnou Horou ve čtvrtek večer vykolejily čtyři vagony nákladního vlaku, nehoda se obešla bez zranění. Vlak při nehodě poškodil trakční vedení, výhybky i pražce. Místem nehody se jezdí po jedné ze dvou kolejí sníženou rychlostí sedmdesát kilometrů v hodině. Zprovoznění druhé koleje se předpokládá o půlnoci. Příčina vykolejení vlaku zatím není známá. České dráhy zavedly mezi Kolínem a Čáslaví náhradní autobusovou dopravu, některé dálkové vlaky odklánějí přes Pardubice, vyplývá z informací na webu Českých drah (ČD). Škodu odhadla Drážní inspekce na více než 1,6 milionu korun.

Událost byla hlášena kolem 19:30. Podle policejní mluvčí Michaely Richterové se nehoda stala poblíž Hlízova na Kutnohorsku. „Máme vykolejené čtyři vozy nákladního vlaku, stalo se to při jízdě a při vykolejení vlak poškodil trakční vedení, výhybky a pražce. Zatím neznáme příčinu vykolejení, nevíme, jestli to byla technická závada nebo co to mohlo způsobit,“ sdělil  ve čtvrtek večer mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Na místo přijeli drážní hasiči, vyšetřovatelé i drážní inspekce. Ve 23:12 byl obnoven provoz po jedné traťové koleji sníženou rychlostí sedmdesát kilometrů v hodině. V pátek ráno musela být trať zhruba na dvacet minut zcela uzavřena kvůli stromu spadlému na trakční vedení, na dopravu to ale nemělo podle mluvčího Správy železnic téměř žádný dopad.

„Vyšetřování stále probíhá, což logicky trochu omezuje naši činnost při obnovení provozu. Příčina zatím stále není jistá, stále nevíme, co za tím bylo,“ uvedl Nevola v pátek dopoledne. Kolem poledne se na místě měli sejít experti na zabezpečovací zařízení a železniční svršek, aby zhodnotili, jak moc jsou poškozeny výhybky a jestli je možné přes ně alespoň částečně jezdit.

„Škody na trati byly odhadnuty na 1,15 milionu korun a na nákladních vozech na 473 tisíc,“ uvedla v pátek ráno Drážní inspekce. Dvojice vozů podle ní jela vykolejená přibližně čtyři kilometry.

Odklon i nahrazení autobusy

České dráhy uvedly, že osobní, spěšné a rychlíkové vlaky linky „Vysočina“ jsou v úseku Kolín - Čáslav nahrazeny autobusy. „Vlaky EC Metropolitan a railjet Vindobona jsou odkloněny na trať přes Pardubice. Vlaky nezastaví ve stanici Brno Královo pole,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. České dráhy žádají cestující, aby sledovali aktuální informace o provozu na této trati na webu www.cd.cz nebo v aplikaci Můj vlak v mobilním telefonu.

„Předpoklad obnovení provozu druhé traťové koleje je stanovený na půlnoc,“ dodal mluvčí Správy železnic.