U Masarykova onkologického ústavu načas ubude až třetina parkovacích míst

Parkování v okolí Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně se od 1. června na dobu téměř tří let výrazně ztíží kvůli úpravám nadzemní části historických vodojemů. Na Žlutém kopci postupně ubude až třetina parkovacích míst, ústav přitom už nyní odhaduje, že mu až tři sta padesát stání pro auta chybí. Plánuje proto pro příští roky zavést několik opatření.

„Od 1. června budou zrušeny odstavné a parkovací plochy v souvislosti s úpravou nadzemní části historického vodárenského areálu bývalých městských vodojemů, což představuje třiaosmdesát parkovacích míst. Začátkem roku 2024 se počet míst zmenší o dalších dvaačtyřicet stání, a to v souvislosti se zahájením dostavby Švejdova pavilonu u Vaňkova náměstí. Ze stávajících míst ubude celkem sto pětadvacet,“ řekl ředitel MOÚ Marek Svoboda.

Zařízení proto zavede několik dopravních opatření. Vzniknou dvě zóny pro rychlé vystoupení a nastoupení chodících pacientů, takzvané Kiss and Ride. První, přístupná z ulice Žlutý kopec, bude před vchodem do Masarykova pavilonu. Druhá, přístupná od zadní brány ústavu, bude před vchodem do budovy ozařoven. Na těchto místech nesmí parkovat auta ani sanitky.

Vozy s imobilními pacienty budou parkovat před bočním vstupem do Švejdova pavilonu nebo u zadního vchodu do Masarykova pavilonu. Další změnou je, že ulice Žlutý kopec bude z jedné strany pro parkování uzavřená. Od srpna pak bude parkoviště před Bakešovým pavilonem zpoplatněno.

Dlouhodobý problém

Parkování u onkologického ústavu je dlouhodobě velký problém. Důvodem je jak vyšší počet pacientů, tak více zaměstnanců i obyvatel v okolí. „Za posledních pětadvacet let se počet ambulantních ošetření zvýšil o dvě stě procent, loňský počet ošetření přesáhl dvě stě padesát tisíc. Naprostá většina pacientů, čtyřiasedmdesát procent, navíc bydlí mimo Brno a do ústavu dojíždí. Část z nich podstupuje onkologickou léčbu, která jim způsobuje nevolnost. Počet zaměstnanců vzrostl z pěti set sedmdesáti v roce 2000 na loňských víc než tisíc,“ dodal ředitel.

Situace by se měla zlepšit od roku 2026, kdy přibydou nová místa spolu s dostavbou Švejdova pavilonu a vybudováním Centra onkologické prevence. Nakonec jich tady bude kolem čtyř set padesáti.

Další úlevu představuje parkovací dům s víc než dvěma sty místy, který plánuje u areálu postavit město. Výstavba by mohla začít do tří až pěti let. Přes den by dům využívali pacienti a návštěvníci ústavu a večer by sloužil pro rezidentní parkování.