V prostějovské nemocnici by měla vyrůst infekční klinika. Krajští zastupitelé schválili přípravu projektu

Olomoucký kraj chce infekční kliniku (zdroj: ČT24)

Olomoucký kraj plánuje postavit v areálu prostějovské nemocnice infekční kliniku za více než šest set milionů korun. Krajští zastupitelé na svém zasedání schválili přípravu projektu. Stávající budova je už zastaralá. Tamní infekční oddělení bylo ještě nedávno jediným podobným zařízením v kraji.

Před třemi lety se na infekčním oddělení prostějovské nemocnice starali o prvního pacienta nakaženého koronavirem v Olomouckém kraji. Od té doby jich zdravotníci ošetřili stovky. Právě pandemie covidu-19 ukázala limity současného pavilonu.

„Infekční oddělení je v současné době součástí budovy, kde je geriatrie. Je to starší budova. Není to úplně ideální, když je v kombinaci s dalšími odděleními,“ řekl předseda představenstva společnosti AGEL Středomoravská nemocniční Jiří Ševčík.

Prostějovská nemocnice patří kraji, ale dlouhodobě ji provozuje AGEL Středomoravská nemocniční. Na konci loňského roku předala společnost hejtmanství studii stavby nové infekční kliniky. Vzniknout by měla naproti současného pavilonu. Náklady na stavbu mají přesáhnout šest set milionů korun.

Peníze na projekt

Krajské zastupitelstvo schválilo první milion a půl na projekční práce. „Tento projekt, který má Rada Olomouckého kraje zakomponovaný v rámci svého programového prohlášení, bude finančně velmi náročný. Budeme přemýšlet o tom, jak jeho realizaci ufinancovat,“ poznamenal náměstek olomouckého hejtmana Dalibor Horák (ODS).

Pokud se podaří zajistit peníze, mohlo by se začít stavět za dva roky. V novém pavilonu s ambulancí by měli léčit i plicní choroby. Kapacita lůžek by se měla ze současných třiceti víc než zdvojnásobit.

„V případě velké pandemie se zapojí celá nemocnice, dojde ke transformaci. Ale řešení, které máme vymyšlené, je takové, že bychom z poměrně velké části dokázali zachovat normální provoz nemocnice,“ poznamenal Ševčík.

Stávající budova infekčního oddělení by měla následně projít opravou. A sloužila by specializované péči o nemocné seniory.