V Horní Stropnici se otevřela nová část domova seniorů. K uspokojení poptávky ale ani zdaleka nestačí

Události: V Horní Stropnici otevřeli novou část domova pro seniory (zdroj: ČT24)

V jihočeské Horní Stropnici otevřeli novou část domova pro seniory. Místa v něm byla rozdána již s velkým předstihem. V Jihočeském kraji je totiž výrazný nedostatek míst v domovech seniorů. Na umístění čekají stovky lidí mnoho měsíců, někteří i rok. Domovy nedokážou se stávajícími kapacitami uspokojit ani akutní žádosti, a tak někteří senioři místo ve specializovaných domovech leží v nemocnicích.

Zrekonstruovaný hornostropnický domov pro seniory má kapacitu 47 klientů a je plný. Jihočeský kraj sice ujišťuje, že kapacitu domovů seniorů zvýší a místa přibydou ve všech okresech, stále ale nedokáže uspokojit poptávku. „Akutní žádosti v Jihočeském kraji převyšují tři sta klientů,“ připustila náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ODS). Čekací doba je proto podle ní někdy půlroční, někdy i roční. Záleží i na oblasti.

V rekonstruovaném domově Horní Stropnici nově bydlí pětadevadesátiletá Marie Hofmanová, která na umístění čekala rok. Do té doby bydlela sama a starala se o ni pečovatelka. Tři čtvrtě roku zatím čeká na volné místo v některém domově i Jana Tihelková. Ta ale není doma, téměř rok již leží v písecké nemocnici, kde zůstala po náročné operaci žlučníku. Není sama – sociálních lůžek je v Písku dvacet a všechna jsou obsazená.

Nemocnice je ovšem nemá k tomu, aby suplovala domovy seniorů. „Sociální lůžka v nemocnici jsou taková přechodná stanice. My je máme, ale oni čekají na své vlastní umístění,“ podotkla primářka Zuzana Kajtmanová. 

Jana Tihelková nemocnici zřejmě již brzy opustí. Přesune se do krajského domova, který je hned u písecké nemocnice. V něm se starají o 83 lidí, poptávka je ovšem násobně vyšší. „Momentálně evidujeme 350 žádostí s tím, že tak polovina z nich je urgentních,“ shrnula Martina Koláříková z píseckého domova.

Zvýšit kapacitu v Písku by sice měla rekonstrukce bývalého internátu, ale 57 nových lůžek situaci zdaleka nevyřeší. „Stále nám bude chybět přes dvě stě lůžek,“ poukázal místostarosta Michal Přibáň (ODS). 

Potíže násobí fakt, že nechybí jenom místa, ale hlavně lidi. Pečovatelek a pečovatelů o seniory je v jižních Čechách málo.