Středočeští zastupitelé zvolili náměstkem pro finance starostu Kolína Kašpara

Středočeští zastupitelé zvolili novým hejtmančiným náměstkem pro finance a dotace kolínského starostu Michaela Kašpara (STAN). Nahradil Věslava Michalika (STAN), který 12. června zemřel. Michalikovu agendu dočasně zastával radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Kašpar, který byl nedávno opět zvolen do čela kolínské radnice, je neuvolněným členem rady kraje, tedy bez nároku na plný plat. Opozice za ANO to kritizovala, podle ní by měl náměstek pro finance pracovat na plný úvazek.

Podle Kašpara bude nutné hledat v krajském rozpočtu úspory. „V současné situaci při rostoucí inflaci a situaci na trhu energií považuji za nutné, abychom v rámci rozpočtu hledali úspory a připravovali se na horší časy, které mohou ještě v příštím roce následovat,“ uvedl Kašpar.

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) poukázala na to, že Kašpar se věnuje v Kolíně financím více než osm let. Úspěšný je také v oblasti dotací, pro město podle ní získal více než miliardu korun. „Myslím si, že to, jakým způsobem je Kolín řízen po stránce finančního zdraví a finančních rozhodování, je důkazem toho, že to (Kašpar) dělá dobře,“ uvedla Pecková.

Podle opozice by měl náměstek pracovat na plný úvazek

Opoziční zastupitel za ANO Martin Herman kritizoval, že Kašpar bude o desítkách miliard korun rozhodovat jako neuvolněný náměstek. „To je práce, která vyžaduje plné nasazení a plný úvazek,“ míní Herman. Odkázal se na své zkušenosti někdejšího radního i zkušenosti svého kolegy Gabriela Kovácse (ANO), který měl na starosti finance v době, kdy kraj řídilo hnutí ANO.

Pecková k výhradám opozice namítla, že vedení hejtmanství si některé gesce přerozdělilo a tato oblast už není tak široká jako v době, kdy byl náměstkem pro finance Kovács. „Máme tu agendu rozdělenou, je to na naši zodpovědnost,“ dodala Pecková.

Zastupitelé po Michalikově smrti nejdříve zvolili hejtmančiným náměstkem radního pro veřejnou dopravu Boreckého. Na starosti dostal finance, ale ponechal si i svou oblast veřejné dopravy. Nyní zastupitelé zvolili chybějícího jedenáctého člena rady a nového náměstka pro finance. Zatímco Kašpar se stal hejtmančiným náměstkem, Borecký je opět řadovým radním.

Kašpar zároveň rezignoval na funkci předsedy výboru pro digitalizaci a chytrý kraj, kterou zastával od krajských voleb. Oblast inovací, již měl také na starosti Michalik, zůstává i po zvolení nového náměstka v kompetenci hejtmanky.

Starostou Kolína se stal v roce 2019

Devětatřicetiletý Kašpar vystudoval Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí na Labem v oboru středoškolský učitel. Krajským zastupitelem je od roku 2020, starostou Kolína se stal v červnu 2019.

Michalik zemřel náhle, bylo mu 59 let. Podle rodiny bylo příčinou úmrtí srdeční selhání. Byl také místopředsedou STAN a dlouholetým starostou Dolních Břežan u Prahy.