Policie obvinila firmu Eurovia kvůli opravě tramvajové trati v Liberci, píše Zdopravy.cz

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu na konci září obvinili stavební společnost Eurovia CS a tři další sesterské firmy ze skupiny Vinci Construction z trestných činů zjednávání výhody při zadání veřejné zakázky a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Server Zdopravy.cz napsal, že trestní stíhání souvisí s rekonstrukcí tramvajové trati v Liberci v roce 2016. Eurovia pochybení odmítá.

Policie už dříve kvůli této zakázce obvinila manažery společnosti Eurovia, hlavním obviněným v případu je podle serveru podnikatel Jiří Vařil. Nyní začala stíhat i firmy. „Kromě Eurovia CS se týká společností Vinci Construction CS, Eurovia Asfalt a Obalovna Černovice,“ uvedl web.

Společnost se podle vyšetřovatelů provinila tím, že nedokázala zabránit jednání jednoho ze svých zaměstnanců, které je předmětem vyšetřování již několik let. Eurovia uvedla, že se ničeho protiprávního nedopustila ani ona, ani žádný z jejích zaměstnanců. „Jediným důvodem, pro nějž nyní vyšetřovatel vztáhl své podezření i na společnost, jsou podle dostupných informací nová tvrzení hlavního obviněného v celém případu, který se snaží vylepšit své procesní postavení ve věci,“ sdělila serveru mluvčí Eurovia CS Iveta Štočková.

Eurovia podá stížnost

Společnost je podle ní připravena poskytnout vyšetřovatelům veškerou součinnost k tomu, aby podezření vyvrátila. Proti rozhodnutí vyšetřovatele zároveň podá stížnost.

Obvinění se týká zakázky za 52,6 milionu korun na modernizaci tratě mezi Šaldovým náměstím a terminálem Fügnerova, kde Eurovia podala společnou nabídku se svojí sesterskou firmou GJW Praha. Eurovia nabídla ze čtyř zájemců nejnižší cenu. Zakázka byla financována z Operačního programu EU Doprava.

Jde o další velkou stavební firmu, která čelí trestnímu stíhání. Kromě již pravomocně odsouzeného Metrostavu policie v létě obvinila také firmu Strabag kvůli rekonstrukci historické čtvrti Podmokly v Děčíně, připomněl server.