Předvolební Olomouc: tématem je zchátralá tržnice i nový stadion

Vedení Olomouce složené ze čtyř stran bylo v končícím volebním období až na výjimky kompaktní a podařilo se mu i mírně snížit zadlužení města, které patří k největším v Česku. Navzdory plánům nicméně Olomouc rezignovala na dotažení nového parkovacího systému, nepodařila se ale ani slibovaná stavba nového zimního stadionu a druhé ledové plochy. Spolu s revitalizací zchátralé tržnice budou právě nedodělky z končícího volebního období tématy nadcházejících voleb a dalších čtyř let.

Komunální volby v roce 2018 ve městě vyhrálo hnutí ANO, když získalo 26,66 procenta hlasů. Zopakovalo tak své vítězství z roku 2014, jenže zatímco tehdy skončilo v opozici, před čtyřmi lety dokázalo získat i post primátora. Stal se jím Miroslav Žbánek.

Žbánek spolu s kolegy také po volbách uzavřel koalici čtyř stran. Její součástí byli kromě ANO i lidovci, ODS a místní sdružení spOLečně. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu měla koalice 26 mandátů.

V opozici skončili Piráti se STAN, hnutí ProOlomouc, SPD s SPO, ČSSD a KSČM. Především první dvě uskupení byla velmi aktivní složkou opozice, která měla často jiné názory a návrhy řešení problémů. Když se ale třeba před rokem rozhodovalo o dvojnásobném zvýšení daně z nemovitosti, hnutí Pro Olomouc hlasovalo s většinou koaličních stran, naopak s koalicí tehdy nedrželi zastupitelé z ODS.  

Rozšíření MHD

Koalice se zasadila o zavedení tramvajové dopravy na sídliště Povel a na Nové Sady na jižní straně města. Fungovat by měla začít v říjnu a to i přes částečnou kritiku opozice, které vadilo, že se stavbou město ještě víc zadluží. Vedení radnice si naopak nechtělo nechat utéct spolufinancování z evropských dotací.

Vládnoucí koalice navíc svedla snížit zadlužení Olomouce o více než sto milionů korun, což – vzhledem k nákladům na řešení pandemie – považuje za víc než úspěšnou bilanci. Opozice s tím ale nesouhlasí, snižování zadlužení mělo být podle ní výraznější, a to až o půl miliardy. Aktuálně činí dluh města více než 1,7 miliardy korun. 

Vedení radnice postupně opravuje větší i menší ulice, investovalo do moderního rozhlasu s výstražným systémem, úprav školních budov, zelenějších ulic nebo oprav zimního stadionu. Naopak ke stavbě moderního kulturního a sportovního stánku nedošlo, i když vítězné hnutí ANO pár dnů před komunálními volbami v roce 2018 informovalo, že stovky milionů na stavbu jsou domluvené. 

Výzvy: oprava tržnice a zastavení úbytku obyvatel

Většina věcí, které si letos vzaly strany do svých volebních programů, kopíruje to, co se nepodařilo uskutečnit v tomto čtyřletém cyklu. 

Současní politici například odsunuli spuštění nového parkovacího systému. Ten by parkování výrazně zdražil, a to i tam, kde je možné stát zatím bezplatně. Cílem bylo regulovat počty aut třeba i na sídlištích. 

Noví zastupitelé se budou muset zabývat i chátrající tržnicí a autobusovým nádražím na okraji centra města. Budou se muset rozhodnout, jestli se půjde dál cestou postupných oprav zimního stadionu, nebo město kývne na spolupráci se soukromým investorem, který chce postavit novou arénu. 

To všechno bude záležet i na finančních možnostech Olomouce, která počítá každou korunu. Peníze budou mít vliv i na rozhodování o budoucím působišti magistrátních úředníků, kteří teď z velké části sídlí v soukromé budově Namiro. 

V neposlední řadě se bude muset nová koalice zabývat bytovou situací, se kterou mimo jiné souvisí úbytek obyvatel města. Olomouc se v počtu rezidentů už několik let pohybuje na hranici sta tisíc, aktuálně je pod ní; mnoho mladých rodin se stěhuje do okolních vesnic a měst, kde mají lepší životní podmínky. 

V Olomouci ale žijí roky také lidé bez trvalého bydliště na olomoucké adrese. Tím město přichází o daňové příjmy, a naopak mu rostou výdaje – například na svoz odpadu. Na novém vedení města tak bude, aby nastavilo pro tyto lidi takové podmínky, které je budou motivovat k tomu, aby se z nich stali Olomoučané i úředně.

O další budoucnosti města rozhodnou obyvatelé Olomouce v pátek 23. a v sobotu 24. září, kdy se v Česku uskuteční volby do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu.