Soud upustil od souhrnných trestů pro firmy v kauze oprav kladrubského hřebčína

Pardubický soud uznal vinu tří společností a Jiřího Mottla při machinacích při opravách kladrubského hřebčína, ale upustil od souhrnných trestů. Obžalobě čelily firmy Metrostav, Metrostav Infrastructure a Cettus a bývalý oblastní šéf Metrostavu. Podle předsedy trestního senátu pobočky krajského soudu Romana Drahného již obžalovaní byli dostatečně potrestáni v předchozích rozhodnutích soudů. Rozsudek není pravomocný, na místě se proti němu odvolal státní zástupce.

V kauze už tresty letos v březnu padly, většinou byly peněžité. Krajský soud v Hradci Králové potrestal 17 obžalovaných.

Nejpřísnější trest dostal bývalý ředitel stavební firmy Cettus Vladimír Nový. V době zakázek byl zástupcem investora a podle obžaloby zmanipuloval výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace a technický dozor. Krajský soud mu v březnu vyměřil tři roky vězení s podmínkou na pět let a navíc peněžitý trest 100 tisíc korun.

Bývalá zástupkyně ředitele hřebčína Simona Voňková dostala tři roky vězení s podmínkou na pět let a tehdejší generální ředitel firmy Chládek a Tintěra Petr Pejcha 33 měsíců vězení s podmínkou na pět let. Další obžalované lidi krajský soud v březnu potrestal buď podmíněnými tresty v rozmezí od dvou do 2,5 let vězení, nebo peněžitými tresty.

Firmy byly potrestané už v jiné kauze

Senát tehdy vyloučil k samostatnému projednání Metrostav a další aktéry, aby nemusel čekat na rozhodnutí v jiných trestních kauzách, ve kterých figurují.

V červnu Vrchní soud v Praze pravomocně zakázal v druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha Metrostavu na tři roky účast ve veřejných soutěžích, stejně postupoval u její dceřiné společnosti Metrostav Infrastructure. Mottl již v minulosti dostal podmíněný a peněžitý trest.

Státní zástupce Adam Borgula navrhoval pro obžalované přísnější tresty. S ohledem na červnový pravomocný rozsudek Vrchního soudu v Praze v druhé větvi Rathovy kauzy požadoval pro Metrostav a Metrostav Infrastructure souhrnný trest zákazu plnění veřejných zakázek na šest let. Metrostav měl také nově zaplatit peněžitý trest 15 milionů korun namísto dřívějších deseti milionů korun a dostat trest uveřejnění obou rozsudků.

Pro sedmašedesátiletého Mottla žalobce navrhoval souhrnný nepodmíněný trest pěti let vězení a peněžitý trest milion korun, pro firmu Cettus souhrnný trest zákaz plnění veřejných zakázek na šest let a zákaz činnosti v zakázkách s dotacemi na čtyři roky, měla také zaplatit milion korun.

Metrostav čelí obžalobě ještě v dalších případech

Obžaloba vinila firmy a Mottla z pletich a zjednání výhody ve veřejné soutěži, poškození zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Zvláště společnosti Metrostav a Metrostav Infrastructure se bránily uložení souhrnných trestů, už teď údajně přicházejí kvůli zákazu účasti ve veřejných soutěžích o mnoho zakázek.

Poukazovaly také na zavedení firemního systému pro prevenci a zabránění podvodnému jednání, k čemuž soud přihlédl. U Mottla vzal také v úvahu jeho vyšší věk.

Metrostav čelí obžalobě i v případu údajných machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Liberecký soud se rovněž zabývá případem rekonstrukce kostela svaté Máří Magdalény za 65 milionů korun, kterou Metrostav prováděl. Pravomocná rozhodnutí dosud nepadla.