Soud vyměřil dvěma mužům za vraždu u Aše nepravomocně 13 let vězení. Mladíka usmýkali za autem

Krajský soud v Plzni odsoudil třiačtyřicetiletého bývalého policistu Martina Novotného a o pět let staršího Aleše Šeptáka k třinácti letům odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou za vraždu mladého muže u přehrady Bílý Halštrov u Aše na Chebsku v roce 2008. Krajský soud vynesl v případu rozsudek podruhé, předloni oba muže osvobodil. Vrchní soud v Praze ale původní rozsudek zrušil a vrátil věc zpět do Plzně. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali.

Novotný a Šepták podle obžaloby odvezli v noci 23. listopadu 2008 na odlehlé místo u přehrady Bílý Halštrov na Chebsku šestadvacetiletého muže a zbili ho. Když se nemohl kvůli zlomené stehenní kosti a opilosti bránit ani utéct, přivázali ho za opasek na lano a zhruba dva kilometry ho smýkali za osobním autem, uvádí obžaloba. Muže pak podle ní nechali ležet u silnice, kde zemřel. 

Po zbití a následném vláčení za autem utrpěl zlomeniny kostí a čelistí, obroušení lebky, rozsáhlé odřeniny, tržné rány a zhmožděniny po celém těle a mnohá vnitřní zranění. Jeho utrpení muselo být podle znalců značné, protože minimálně na počátku vlečení za autem byl při vědomí.

Oba muži vinu od začátku odmítali. Státní zástupce pro ně v závěrečné řeči navrhl třináctiletý trest vězení, obhájci naopak požadovali zproštění obžaloby. Podle zákonů platných v roce 2008 jim hrozilo 12 až 15 let, případně až výjimečný trest, současné zákony mají pro stejný skutek přísnější sazbu.

Svědek se přihlásil deset let po vraždě

K soudu se případ dostal po více než deseti letech. Krátce po činu policie a policejní inspekce podezírala tehdejšího policistu Novotného a zadržela ho, kvůli nedostatku důkazů ale vyšetřovatelé věc odložili.

Deset let po vraždě se přihlásil svědek, který vypověděl, jak v kritický den viděl auto vláčející za sebou člověka a poznal v autě Novotného a Šeptáka, třetímu muži do tváře neviděl. Svědectví vedlo v roce 2018 k zadržení Novotného a Šeptáka a bylo i hlavním důkazem obžaloby. 

Soud doplnil důkazy a vyslechl další svědky

Krajský soud v roce 2020 výpověď korunního svědka označil za nevěrohodnou a nedostačující pro odsouzení. Vrchní soud s tím ale nesouhlasil a vyvrátil argumenty krajského soudu. Plzeňský soud proto nyní doplnil důkazy, vyslechl nové svědky i korunního svědka, který původně vystupoval jako utajený. Nyní už svědčil veřejně.

„Musím přiznat, že ve chvíli, kdy jsme se více zaměřili na komplexní posouzení dalších důkazů v souvislosti s výpovědí svědka, došli jsme k závěru, že je třeba brát rozhodnutí Vrchního soudu bez výhrady,“ uvedl soudce Tomáš Bouček. Oba obhájci naopak věrohodnost svědka zpochybnili. Podle nich neustále měnil výpovědi a odporoval si. Vyšetřovací pokus na místě, který měl prokázat, zda mohl skutečně vidět to, co tvrdil, označili za frašku.

Novotnému nepomohla ani svědectví několika nově navržených lidí, kteří mu na kritickou noc poskytli alibi. Na základě odposlechů z vazební věznice soud usoudil, že svědci byli navedeni a uváděli naučené výpovědi, kterým předcházela vyjednávání Novotného ve vazbě, jaké svědky je třeba zajistit a co by měli vypovídat, upozornil soudce. Novotný tvrdil, že neměl žádný motiv muže zabít. Jako možný motiv činu u něj soud nevyloučil žárlivost, neboť usmrcený muž se bavil s tehdejší Novotného přítelkyní.