Omezení na trati u Bohumína po červnové nehodě pendolina potrvají do konce srpna

Až do konce srpna potrvají omezení, která jsou stále na železniční trati v Bohumíně, kde se koncem června srazil vlak pendolino s posunovací lokomotivou. Jde o významnou trať z Česka do Polska. Pracovníci Správy železnic (SZ) ještě opravu kolejiště nedokončili, řekla mluvčí Nela Eberl Friebová. Vlaky místem projíždějí pomaleji a mohou nabrat zpoždění až půl hodiny. Červnovou nehodu nepřežil strojvedoucí a pět lidí utrpělo zranění.

Při srážce 27. června část soupravy pendolino vykolejila. Vlak poškodil železniční svršek i několik výhybek. Práce na opravě poškozeného vybavení ještě neskončily. Podle Friebové minulý týden technici demontovali poškozené výhybky a odbagrovali štěrkové lože.

„Aktuálně probíhá montáž nových výhybek a od 18. srpna bude kolejový jeřáb provádět pokládku nových výhybek, dále dojde k doplnění štěrkového lože, svaření do bezstykové koleje, úpravě geometrických parametrů koleje a výhybek, zprovoznění elektroohřevu a zapojení do zabezpečovacího zařízení,“ řekla mluvčí. Dodala, že práce by měly skončit do 31. srpna.

Jeden mrtvý a pět zraněných

Nehoda se stala 27. června brzy ráno. Podle Drážní inspekce strojvedoucí pendolina pravděpodobně přehlédl signál, který mu zakazoval vyjet ze stanice. Na trati se pak srazila souprava s posunovací lokomotivou.

Strojvedoucí nehodu nepřežil. Dalších pět lidí, stevardka z pendolina a čtyři členové obsluhy posunovací lokomotivy, utrpěli zranění. Způsobená škoda se pohybuje okolo 46 milionů korun.

V téměř stejném místě se podobná nehoda stala i 13. července. Vykolejil tam manipulační vlak. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. I při této události bylo kolejiště poškozeno a některé opravy se ještě neuskutečnily. „V tomto případě ale poškození neovlivňuje provoz na trati,“ doplnila Friebová.