Státní zástupce zastavil stíhání muže za falšování očkovacích certifikátů

Okresní státní zastupitelství v Písku zastavilo trestní stíhání muže, který padělal očkovací certifikáty dokládající očkování proti covidu-19. Českou televizi o tom informoval žalobce Zbyněk Polívka. Potvrzení o očkování generoval zdarma software, který zveřejnil muž na svých webových stránkách. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ho navrhla obžalovat na konci května letošního roku. Rozhodnutí státního zástupce je pravomocné.

Policie původně navrhla muže obžalovat za trestný čin padělání a pozměnění veřejné listiny, za který by mu hrozilo až tříleté vězení. Státní zástupce ale stíhání zastavil, protože muž podle něj splnil zákonné podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání.

Žalobce považoval toto rozhodnutí za dostačující s ohledem k mužovu dosavadnímu životu. „Předmětné usnesení již nabylo právní moci,“ potvrdil státní zástupce Polívka. Proti rozhodnutí už tak není možné podat stížnost.

Podle vyšetřovatelů muž vytvořil softwarový nástroj, který generoval padělané digitální očkovací certifikáty. Na internetu mohl kdokoli certifikát získat, pokud vyplnil formulář na doméně, kterou si muž nechal pro tento účel zaregistrovat.

Za falešné certifikáty nepožadoval žádné peníze, získání potvrzení o očkování bylo úplně zadarmo. Uživatelům dal k dispozici i návod na použití, aby v případě kontroly certifikát vypadal jako pravý.

Policie se zabývá i dalšími případy falšování certifikátů

Podobný případ falešných očkovacích certifikátů řeší i kriminalisté ze Vsetína. Ti stíhají čtyři ženy, které zajistily padělané dokumenty pro více než sedmdesát lidí. Certifikáty ale nenabízely zdarma. Na úplatcích si přišly skoro na půl milionu korun. Dvě z žen dokonce pracovaly v očkovacím centru. Hrozí jim až pětileté vězení. Další dvě spolupachatelky mohou dostat trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Národní centrála proti organizovanému zločinu prověřovala i mnoho falešných webových stránek, které nabízely očkovací certifikáty. Jedna z nich například nepravá potvrzení prodávala za 1249 korun, platbu umožňovala jen v kryptoměnách. Případ ale nakonec policie odložila. Trestní oznámení na podobné weby mělo podávat ministerstvo zdravotnictví.