V Hlinsku se průvodem masek rozloučili s masopustem. Vystřídá ho půst

Památkovou rezervací lidové architektury Betlém v Hlinsku prošel odpoledne tradiční masopustní průvod masek. Obyčej, který je v mnoha vesnicích stále živý, se na Hlinecku udržuje od 19. století. Od roku 2010 je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní veselí od půlnoci vystřídá půst. Ten potrvá čtyřicet dnů. Skončí až o Velikonocích.

Obyvatelé na Hlinecku udržují obyčej, při kterém ožívají tradiční masky a rituály po generace. Průvodu masek si v obcích v regionu si užili i letos. Ten v Betlémě byl poslední, který masopust uzavřel.

V říjnu roku 2012 byla v památkové rezervaci Betlém Hlinsko otevřena stálá Expozice masopustních masek a obchůzek z Hlinecka. Expozici spravuje Muzeum v přírodě Vysočina ve spolupráci s městem Hlinsko.

Fašank byl po dvou letech ve Strání

Fašank prožilo naplno po dvouleté pauze i Strání na Uherskohradišťsku. V obci je to veliká událost a hlavně radost pro všechny generace.

Ve středu bude vesnice jiná. Předvelikonoční půst není v obci jen položkou v církevním kalendáři, právě naopak. Strání stále patří k silně zbožným místům, veselí proto vystřídá půst. „Přichází chvíle, která se cyklicky opakuje. Abychom si uvědomili svou identitu, kdo jsme a kam směřujeme,“ vysvětlil farář Jiří Pospíšil.

„Možná, že jme trochu konzervativní tady v té naší vesnici, ale já to beru jako pozitivní, že jsme pospolití,“ řekl místní obyvatel Petr Popelka. Lpění na tradicích se Strání vyplácí. I to je důvod, proč tam podle posledního sčítání obyvatel žilo bezmála osmdesát rodáků. Podle statistiků i sociologů je to naprosto výjimečné číslo.