Obce zastavují opravy památek. Ministerstvo nevyhlásí dotační program na jejich obnovu

Obce shánějí peníze na opravy památek (zdroj: ČT)

Ministerstvo kultury letos kvůli úsporám nevyhlásí dotační program na obnovu památek. Peníze z něj mířily do obcí s rozšířenou působností, které potřebují opravit sochy, kostely nebo zámky. Nyní musí obce s rekonstrukcemi počkat, nebo prostředky shánět jinde.

Zámek v Jezdkovicích, kulturní památku postavenou na začátku 17. století, obec pomocí dotací opravuje už dvacet let. Pozastavení dotací opravy ještě zpomalí. „Podařilo se nám vyměnit okna a máme vizi, jak má rekonstrukce vypadat. Máme naplánováno i to, že bychom v zámku měli i výstavní prostory,“ řekla starostka Jezdkovic Věra Burdová (nez.).

V Dolním Benešově počkají s rekonstrukcí kostela až na příští rok. „Je to jeden z dílčích prvků oprav, štuková výzdoba z období přelomu renesance a baroka. Je potřeba ji odborně opravit, vyškrábat, nakonzervovat. Do toho teď nemůžeme jít, protože je to velký objem finančních prostředků,“ poznamenal farář Pavel Kuchař.

Přerušení dotačního programu se podle Národního památkového ústavu dotkne jen v Moravskoslezském kraji celkem pětadvaceti památek. Obce by ministerstvo kultury dohromady žádaly o více než pět milionů korun. „A tím, že budou na podzim komunální volby, tak může dojít i k fatálnímu zastavení celkové obnovy,“ má obavu specialista na restaurování z ostravské pobočky NPÚ Dalibor Halátek.

Program by se měl spustit zase příští rok

Podle ministerstva kultury však takové scénáře nehrozí. „My jsme hluboce přesvědčeni, že se musí jednat skutečně o jednorázové krizové opatření, které se v dalších letech nemůže opakovat, aniž by už skutečně bylo reálné nebezpečí kulturních ztrát,“ řekl resortní náměstek pro řízení sekce kulturního dědictví a příspěvkových organizací Vlastislav Ouroda.

V roce 2020 čerpaly obce z dotačního programu na obnovu památek přes sto dvacet milionů korun. Nejvíce finančních prostředků, sedmnáct milionů korun, putovalo do Středočeského kraje, nejméně získal Karlovarský kraj, a to přes tři miliony. Program chce ministerstvo znovu spustit už příští rok.