Obří rukáv zbavuje vzduch v místnosti virů. Pardubická univerzita hledá pro svůj systém investora

Vědci z Univerzity Pardubice vymysleli nový systém filtrace vzduchu, který brání přenosu bakterií a virů. Využívá princip pomalého proudění vzduchu přes filtrační tkaninu. Škola zařízení testuje v jedné z učeben a hledá partnera, se kterým by ho mohla instalovat i do dalších veřejných prostor.

Systém, který v jedné z učeben pardubické univerzity filtruje vzduch, se skládá z ventilátoru s tlumiči hluku a obřími rukávy téměř přes celou místnost. Využívá principu pomalého proudění vzduchu přes filtrační tkaninu, díky tomu je možné zachytit aerosolové částice už od velikosti desítek nanometrů.

„Znečištěný vzduch se nasává dole, prochází celým filtrem a vystupuje rovnoměrně v celé třídě,“ popsal vedoucí projektu Univerzity Pardubice Max Fraenkl. „Vybrali jsme dnes nejlevnější materiál na filtraci, který se používá k výrobě roušek. Je ho vyrobeno obrovské množství,“ dodal.

Objem vzduchu dokáže zařízení přefiltrovat třikrát za hodinu. Při podobné spotřebě elektrické energie, jakou mají dvě žárovky, pak mohou lidé v učebně sedět bez respirátorů. „Oproti ostatním učebnám se tu lépe dýchá. I kvalita vzduchu je tady lepší,“ řekl student Daniel Myška. „Je to návrat ke starým dobrým časům,“ poznamenal vyučující Jan Mertl.

Univerzita hledá investora

Univerzita má prototyp a teď hledá partnera z výrobní sféry, se kterým by mohla tato filtrační zařízení vyrábět. „Hledáme firmu, která by byla ochotna do toho jít a zainvestovat. Jsme ochotni se s ní podělit o know-how. Čím rychleji, tím lépe,“ řekl vedoucí Centra materiálů a nanotechnologií z Univerzity Pardubice Miroslav Vlček. Filtrační systém by mohl najít uplatnění hlavně ve školních třídách, čekárnách nebo kancelářích.