Brno nabízí levnější pronájem městských bytů. Stačí, že si je nájemníci opraví

Brno nabízí městské byty k opravě (zdroj: ČT24)

Městská část Brno-střed nabízí k pronájmu levnější městské byty. Podmínkou je, že si je nájemníci sami na vlastní náklady opraví. Částku za rekonstrukci si poté mohou odečíst z nájmu. Radnice takto zatím nabízí deset bytů například v Tučkově nebo Solniční ulici. Zájemci mohou o městské byty žádat do konce ledna.

Byty, které radnice nabízí, jsou často na velmi lukrativní adrese v centru města. Jenže už nejsou nejnovější, potřebují například nové obklady či okna. Právě kvůli potřebným rekonstrukcím je o ně jen minimální zájem. Podle plánu radnice by se na opravách mohl podílet nájemník a ve finále ušetřit.  

„Rádi bychom nabídli nájemníkům možnost dokončit si byt podle svých představ. Aby si vybavili koupelnu podle svého, aby si upravili podlahy, aby si dali obložky a dveře podle toho, jaké se jim líbí,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.  

Radnice tuto možnost zatím nabídne u desítky bytů. Zajistí v nich hrubé práce, dělníci například vymění rozvody vody nebo elektřiny, provedou i dispoziční změny a nanesou omítky. Zbytek už bude na samotných nájemnících.  

„Tento nástroj je určitě dobrý. Podle mě právě tam, kde je bytový fond velký. A dost často se musí opravovat. To může proces zflexibilnit a zrychlit,“ uvedl vedoucí Institutu veřejné správy Masarykovy univerzity v Brně Filip Hrůza. První čtyři zájemci se už přihlásili, další mají čas do konce měsíce. 

O investované peníze radnice sníží nájem

Částku, kterou nový nájemník vloží do oprav, mu radnice odpustí z nájmu. Přesáhnout ale nesmí 2500 korun za metr čtvereční. Městská část zvažuje, že dalších deset bytů nabídne zájemcům už v letošním roce. „Poté vyhodnotíme, zda je o to zájem, zda zájemci jsou schopni a zvládnou opravit byty tak, jak si představujeme, tedy aby to bylo kvalitní,“ upozornila Dobešová.  

Pokud pilotní projekt dopadne podle představ ústřední brněnské městské části, chce v nabízení bytů k vlastní rekonstrukci pokračovat dál.