Za likvidaci výbuchů ve Vrběticích dostalo vyznamenání 130 lidí

Události v regionech: Ocenění za zásah ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Vyznamenání sto třiceti policistů, hasičů, záchranářů a vojáků ve Vlachovicích na Zlínsku udělalo formální tečku za likvidací výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014. Šlo o největší, nejdražší a také nejdelší bezpečnostní opatření v dějinách Česka. Co ale ještě zdaleka neskončilo, je vyšetřování příčin explozí.

Celý případ Vrbětice začal u operačního důstojníka zlínské policie Pavla Málka. Právě on 16. října 2014 přijal první informaci o explozi ve skladech. „Ze začátku jsme neměli ponětí, jak je to rozsáhlé. Kolik munice tam může být, co nám tam bouchá,“ vzpomínal nynější velitel pořádkové jednotky zlínských krajských policistů Málek.

Největší nebezpečí čekalo 6. prosince 2014 pyrotechniky, kteří šli vyprostit dělostřelecký granát. Kdyby propadl do skladu s tunami výbušnin, následky by byly fatální. „Měl jsem velice smíšené pocity, když jsem je viděl odjíždět. Přál jsem si hlavně to, ať se v pořádku vrátí,“ řekl emeritní ředitel policejní pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

Likvidace následků explozí ve Vrběticích trvala šest let. Nepřetržité nasazení tisíců lidí stálo miliardu korun. „Hranice mezi životem, úrazem a mimořádnou událostí byla mnohdy velmi tenká. K žádné mimořádné události během celé doby ale nedošlo,“ uvedl velitel zásahu a ředitel zlínské krajské policie Jaromír Tkadleček.

Vyšetřování pokračuje

Vyšetřování výbuchů trvá už sedm let. Zvrat nastal letos v dubnu. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že české orgány činné v trestním řízení podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že v muničních skladech umístili nástražné zařízení, které iniciovalo explozi. Česko po Rusku požaduje náhradu škod a součinnost při vyšetřování. „Máme zpětnou vazbu, ale nemohu říct, jak vypadá,“ sdělil ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

„Já si troufám říci, že na území České republiky byly provedeny veškeré úkony, které přicházely v úvahu. V současnosti jsme závislí na reakci okolních států, které jsme požádali o pomoc,“ doplnil dozorující státní zástupce Martin Malůš.

Pro lidi z okolí vrbětických skladů by dlouhý příběh měl skončit v průběhu příštího roku, a to výplatou odškodnění za dlouhodobé snížení kvality jejich životů.