Praha se vrací k trolejbusům. Využít toho chce i Středočeský kraj, některým obcím však vadí troleje

Pražský dopravní podnik (DPP) se po padesáti letech vrací k trolejbusové dopravě. Dopravce už má vytipovaných několik tras, kde by mohla nahradit současné autobusové linky. Zavést je chce i Středočeský kraj, a to z hlavního města do Brandýsa nad Labem. Hejtmanství navrhovalo i druhou trať, a to z Prahy do Kostelce nad Labem. Od té ale nakonec upustí, protože značná část obcí a měst byla proti tomuto způsobu dopravy.

Už od příštího roku by měly trolejbusy vyjet namísto pražské autobusové linky 140 z Palmovky do Miškovic. Právě na Palmovce je už nyní instalováno trolejové vedení. Z této lokality do Letňan už poslední dva roky jezdila nová elektrická vozidla ve zkušebním provozu. Testování ale přerušila rozkopaná Prosecká ulice, proto aktuálně nejezdí. 

DPP nyní plánuje koupit patnáct vozů a zavést troleje i do dalších lokalit. Nová linka by tak mohla jezdit například na Letiště Václava Havla. „Pro delší a kopcovitější linky je vhodnější technologie bateriových trolejbusů. My v některých úsecích postavíme trolejové vedení, a díky tomu tu linku lze efektivněji elektrifikovat, nemusíme například na tu linku nasazovat větší množství vozidel,“ řekl projektový manažer DPP Michal Andelek. 

Bateriové trolejbusy mají podle Andelka výhodu v tom, že mohou některé úseky projet i bez vedení. „Je mnohem nezávislejší a operativnější díky elektromotoru. Rozjezdy jsou plynulejší, jízda je dynamičtější a spotřeba energie nižší,“ dodal. 

Návrat po padesáti letech

Trolejbusy už kdysi v hlavním městě jezdily. První linka byla zavedena v roce 1936, poslední pak do pražských ulic vyjely v roce 1972. Ze 179 pražských vozidel nezbyl ani jeden. Závod na jejich výrobu se ale v Československu podařilo udržet, a to zejména díky objednávkám ze Sovětského svazu. Navíc v řadě českých, moravských, slezských i slovenských měst jezdí dodnes. 

Praha chtěla trolejbusy do svých ulic vrátit už dříve, například v devadesátých letech. Žádný z projektů ale nakonec realizován nebyl. Hlavní město se totiž rozhodlo investovat peníze hlavně do provozu metra a také tramvajové dopravy. 

Z Prahy do Kostelce nebo Brandýsa

Na návrat trolejbusové dopravy do Prahy chce navázat i Středočeský kraj. Setkává se ale s nevolí místních. Ti se postavili například proti stavbě trati z metropole do Kostelce nad Labem, kraj tak nakonec od plánů upustil. Se spojením do Brandýsa nad Labem se ale stále počítá. Podle hejtmanství je to nejpřijatelnější řešení kvůli bezemisním závazkům. Ovšem ani s touto tratí nesouhlasí všichni, proti je například obec Podolanka. 

„Například v Brandýse nad Labem se počítá s tím, že v městské památkové rezervaci troleje vůbec umístěny nebudou. Umístěny budou třeba na přístupových částech města. Pak se počítá, že trolejové vedení bude umístěno v zastávkách, kde se trolejbus dobije,“ řekl středočeský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) s tím, že dráty by měly být pouze nad zhruba polovinou trasy. 

Trolejbus na Václavském náměstí (1960)
Zdroj: ČTK/Dezort Jovan

„Komunikovali jsme i s našimi občany a všichni, se kterými jsem mluvila, si trolejbusy nepřejí. Je to právě proto, že si nepřejí výrazné změny charakteru obce,“ reagovala starostka Podolanky Monika Dragounová (nestr.). 

Pokud by se Středočeskému kraji nakonec podařilo trolejbusy prosadit, mohly by první vyjet už za čtyři roky.