Tři muži, kteří za peníze slibovali ovlivnění soudů, byli odsouzeni k nepodmíněným trestům

Za předstíranou snahu tří mužů ovlivnit za úplatek rozhodování soudů padly nepodmíněné tresty v délce trvání 5,5 roku, pěti let a 4,5 roku. Obžalovaní Patrik Kalous, Vojtěch Novák a Stanislav Netopil si je mají podle zlínského krajského soudu odpykat ve věznici s ostrahou. Za podvod jim hrozilo až deset let vězení. Zatímco Kalous a Netopil se k trestné činnosti doznali, Novák vinu popírá. Rozsudek ještě není pravomocný.

Podle obžaloby se muži snažili v letech 2017 až 2020 ovlivnit rozhodování krajského a vrchního soudu a chtěli za to 25 milionů korun. Kauza souvisí s případem manželů Jaroslava a Jarmily Novotných, kterým krajský soud v minulosti nepravomocně uložil nepodmíněné tresty za únos a vydírání.

Obžalovaní podle rozsudku oslovili Novotného s nabídkou, že ovlivní ve prospěch manželů prvoinstanční řízení vedené u zlínského krajského soudu i odvolací řízení u olomouckého vrchního soudu. 

Ve skutečnosti neměli možnost soudy ovlivnit

Ukázalo se, že toto tvrzení bylo z jejich strany lživé. „Žádné takové kontakty neměli, neměli vůbec žádné možnosti, jak by jiné trestní řízení ovlivnili,“ uvedl předseda trestního senátu Pavel Dvorský. Případ považuje za velmi neobvyklý.

„Pokud by se i toto lživé tvrzení dostalo mezi další lidi, pak by nabourávalo zájem společnosti na ochraně veřejného pořádku a zejména pak důvěru v nestrannost justice a spravedlivé rozhodování, což je velmi nežádoucí jev a značí to velkou společenskou škodlivost takového počínání. I proto padly nepodmíněné tresty,“ řekl Dvorský.

Soud podle něj přihlédl také k tomu, že obžalovaní jednali cíleně, záměrně, systematicky a dlouhodobě, zohlednil i výši způsobené škody a částky, kterou muži chtěli vylákat. Podle soudu se chtěli Kalous, Novák a Netopil obohatit, bylo jim vyplaceno deset milionů korun, které utratili.

Letos v srpnu přijal krajský soud Kalousovo a Netopilovo prohlášení viny. Ve vztahu k nim tedy v hlavním líčení neprováděl další dokazování, pokračovalo jen ve vztahu k Novákovi. Podle rozsudku si Kalous odpyká 5,5 roku, Novák pět let a Netopil 4,5 roku vězení. Soud dále uložil Kalousovi peněžitý trest 500 tisíc korun a propadnutí majetku, který mu byl v souvislosti s případem zajištěn, Novákovi peněžitý trest 300 tisíc korun.

Část schůzek monitorovala policie

Devětačtyřicetiletý Kalous, který byl podle obžaloby hlavním organizátorem podvodu, odmítl před soudem vypovídat. V přípravném řízení popsal sérii schůzek s Novotným, Novákem, Netopilem a dalšími lidmi. Připustil, že od Novotného peníze přijal, i když ho uvedl v omyl. Část schůzek prostřednictvím Novotného přitom dlouhodobě monitorovala policie.

Čtyřiapadesátiletý Netopil připustil obecné konzultace se dvěma žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství a s advokátem v Brně. Uvedl, že Kalousovi naznačil, že lidi z justice uplatí. Odmítl ale, že by byl hybatelem případu. Třiačtyřicetiletý Novák vinu popírá. Už dříve řekl, že se o případu manželů Novotných na žádost Kalouse několikrát bavil s jedním z přísedících krajského soudu, svým vzdáleným příbuzným. Odmítl ale, že by od něj získal jakékoliv tajné informace.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně v substituci i všichni obžalovaní si nechali lhůtu pro odvolání. Dozorující státní zástupce Petr Bejšovec navrhoval, aby soud Kalousovi uložil trest okolo šesti let vězení, Novákovi okolo sedmi let vězení a Netopilovi pět let vězení. Žádal i peněžité tresty milion, 750 tisíc a 500 tisíc korun. U Kalouse navrhoval i propadnutí zajištěného majetku.