Sokolům scházejí peníze na opravy tělocvičen. Některé chátrají, jiné přebírají noví majitelé

Události ČT: Sokolovny chátrají, na opravy nejsou peníze (zdroj: ČT24)

Sokolovny, které byly za první republiky prakticky v každém městě a obci, jsou nyní v průměru sto let staré. Odpovídá tomu také jejich technický stav. Na opravu budov se ale peníze hledají velmi obtížně. Například sokolovna ve Valašském Meziříčí se tak dočkala jenom částečné rekonstrukce, naopak z luhačovické sokolovny bude po převodu na město škola.

Sokolovna ve Valašském Meziříčí je stará 111 let, její interiér je však nejnovější ze všech podobných objektů ve Zlínském kraji. Nový je například sál pro akrobatickou gymnastiku, kompletně bylo vyměněno i vytápění. 

Na rekonstrukci přispěla milionem valašskomeziříčská radnice, další peníze si sokolové vydělali sami. Nyní už šetří další finanční prostředky, aby mohla oprava objektu pokračovat. „Do budoucna bychom chtěli, aby se podařilo vybudovat velký gymnastický sál,“ uvedla starostka Sokola Valašské Meziříčí Jana Fabiánová. 

Sokoli se snažili opravit i objekt v Jasenné na Zlínsku. Tamní sokolovna je mnohem skromnější než ta ve Valašském Meziříčí. Před třemi lety se jim podařilo získat dotaci, díky které vyměnili polovinu oken, od té doby už ale žádné další peníze nedostali. 

Do plánů sokolům zasáhla aféra s rozdělováním dotací, ve které figurovali úředníci ministerstva školství a bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta.

„Jakmile byla kauza Pelta, tak ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stoplo tento dotační program. Od té doby nebyl ničím nahrazen,“ řekla starostka Sokola Jasenná Pavlína Frýdlová. Příspěvek radnice teď stačí sokolům z Jasenné sotva na samotný provoz.

Z luhačovické sokolovny bude škola

Naopak v Luhačovicích už to vzdali a sokolovnu předali radnici. Ta budovu během příštího roku přemění za třicet milionů korun na uměleckou školu, která také sídlí v provizorních prostorech.

V opravené budově však budou mít i nadále zázemí místní sokoli. „Budou mít spoluužívání v tom objektu, nějaké svoje zázemí a možnost využívat část budovy,“ nastínil místostarosta Luhačovic Jiří Šůstek (nestr.).  

V celém Česku je asi osm stovek sokoloven. Opravena byla zatím jenom malá část z nich. Většina budov s mimořádnou historií tak stále vypadá zanedbaně, podobně jako sokolovny ve Zlínském kraji.