Rozsudek v kauze Stoka zazní v půli prosince. Švachula u soudu přiznal chybu

Rozsudek v korupčním případu na radnici městské části Brno-střed zazní u Krajského soudu v Brně 16. prosince, nakdy soud jednání odročil. V úterý skončily závěrečné řeči, během kterých promluvil například obžalovaný bývalý místostarosta a radní městské části Jiří Švachula (dříve ANO). Prohlásil, že se ztotožňuje se závěrečnou řečí svého obhájce, podle které proti němu není přímý důkaz. Zároveň ale v některých svých krocích částečně přiznal pochybení.

V případu údajného ovlivňování zakázek čelí obžalobě 11 lidí a dvě firmy včetně Švachuly, který byl podle obžaloby hlavou organizované skupiny. Švachulovi už v pondělí navrhla státní zástupkyně čtrnáctiletý trest vězení.

Švachula v úterý uvedl, že udělal chybu, když udržoval kontakt s podnikatelem Samanem El-Talabanim a mluvil s ním o dění na úřadu. El-Talabanimu to podle něj umožnilo vytvářet dojem, že na toto dění má vliv. El-Talabani je spolupracující obžalovaný, klíčový svědek obžaloby, případ podle státní zástupkyně pomohl rozkrýt.

Bývalý místostarosta a radní také řekl, že udělal další chybu, když vzal od El-Talabaniho peníze za spolupráci, která se neuskutečnila. Švachula už dříve uvedl, že mu El-Talabani dal milion korun jako příslib do budoucna. Nebyla tam ale podle něj vazba s veřejnými zakázkami. Uvedl také, že El-Talabani začal u firem vystupovat jeho jménem a on jim pak prý musel vysvětlovat, že s tím nemá nic společného.

Žádný přímý důkaz?

Švachulův obhájce Kárim Titz už v pondělí uvedl, že proti jeho klientovi není přímý důkaz, jen výpověď El-Talabaniho. Pokud byla spáchána trestná činnost, páchal ji El-Talabani bez Švachulova vědomí, sdělil obhájce.

Vinu ve většině bodů obžaloby v úterý odmítli i další obhájci i jejich klienti. Obhájce obžalovaného podnikatele Petra Kaláška Pavel Hála řekl, že vůči jeho klientovi se neprokázaly žádné skutky uvedené v obžalobě. Kalášek měl podle obžaloby úplatky vybírat a předávat dál. Obžaloba podle Hály uvěřila výpovědi El-Talabaniho. Hála jej označil za nedůvěryhodného a dlouhodobě páchajícího trestnou činnost.

Hála také řekl, že jde o nebezpečného obžalovaného, který se nebojí úskoku s cílem ublížit nevinnému. El-Talabani podle něj svědectvím proti Kaláškovi „zabil dvě mouchy jednou ranou“ – vylepšuje si pozici pro snížení trestu a nebude muset splácet dluh vůči němu. „Důkazů proti Kaláškovi se nedostává,“ dodal.

Podnikatel označil výpověď El-Talabaniho za lživou

Bývalý šéf investičního odboru části Brno-střed a bývalý místostarosta brněnských Ivanovic za hnutí ANO Petr Liškutin manipulaci se zakázkami vyloučil, protože výběrová řízení podléhala vícestupňové kontrole. Uvedl, že po žádné z firem úplatky nepožadoval, žádné peníze nepřevzal a nebyl členem žádné organizované skupiny.

Vinu popřel například i podnikatel Ivan Trunečka: „Nic takového jsem nevykonal, nespáchal, konstrukce obžaloby je postavena na lživých výpovědí El-Talabaniho.“

Podle žalobkyně ale není pochyb o vině obžalovaných v souladu s podanou obžalobou. V pondělní závěrečné řeči se opírala především o výpovědi spolupracujících obžalovaných a pořízené zvukové nahrávky. Výpověď El-Talabaniho označila za zásadní, potvrdil podle ní, jak organizovaná skupina v čele se Švachulou fungovala.

Korupce se podle žalobkyně odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných na systému bylo několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví.

Nejvyšší trest pro Švachulu

V závěrečné řeči navrhla státní zástupkyně Švachulovi čtrnáct let vězení, El-Talabanimu souhrnný trest čtyři a půl roku vězení. El-Talabani už je pravomocně odsouzený v jiné kauze, stejně jako další spolupracující obžalovaný podnikatel Pavel Ovčarčin. Tomu žalobkyně navrhla souhrnný trest sedm a půl roku roku vězení. Třináct let vězení navrhla Liškutinovi, dvanáct let podnikatelům Trunečkovi a Kaláškovi.

Navrhované tresty pro další obžalované jsou pod deset let či podmíněné. Už v pondělí závěrečné řeči pronesli obhájci obžalovaných, jejichž klienti se přiznali.