Škoda na technologii po výbuchu v lovosickém Preolu šplhá ke 200 milionům korun

Lovosický výrobce biopaliv Preol odhadl škody na technologii po červencovém výbuchu na 150 až 200 milionů korun. Na dodávku nové bude čekat téměř rok, řekl Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, do které Preol patří. Policie událost, při které byl vážně zraněn jeden člověk, vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Samotná výrobna biopaliv při výbuchu zasažena nebyla. Zničen byl takzvaný extraktor a související aparáty. Jde o část výroby, kde se extrakcí získává zbytkový olej z vylisovaného řepkového semene. Společnost objednala u dodavatele technologie nové. „Jde o velmi ojedinělou technologii. Na dodávku nového extraktoru budeme čekat zhruba 11 měsíců,“ uvedl mluvčí.

Zásobování zákazníků je podle Hanzelky částečné. „Pro výrobnu biopaliv jsou zajištěny dodávky oleje, ale krmné šroty, zejména ty extrudované, nejsme schopni plnohodnotně nahradit,“ dodal.

Za výbuchem může stát závada na separátoru řepky

Po výbuchu lékaři ošetřili čtyři osoby, jedna byla zraněna vážně. Podle předběžných informací mohla být na vině závada na separátoru řepky. Explodoval vysoce hořlavý hexan používaný při lisování řepky, linka byla v době havárie odstavená. „Událost se stále vyšetřuje,“ řekl mluvčí policie Dan Vítek.

Preol hospodařil v roce 2019 se ziskem před zdaněním zhruba 234 milionů korun, za loňský rok výsledek činil 106 milionů korun, podíl na exportu přesáhl 40 procent. V závodu pracuje 123 lidí.