Malá lvíčata ve Dvoře Králové slaví svůj první svátek. Návštěvníci zoo je uvidí v září

Světový den lvů, který připadá na 10. srpna, oslavují v Safari Parku ve Dvoře Králové spolu s čerstvými mláďaty. Porodila je 20. července lvice Khalila. Podle zoologů jsou to samec a samice. Návštěvníci zoo je budou moci vidět v září.

Lví matka se podle mluvčí zoo Zuzany Boučkové o potomky zkušeně stará a jejich vývoj probíhá zcela podle předpokladů. „Khalila porodila tři mladé, jedno však přišlo na svět s rozštěpem patra, který je neslučitelný se životem,“ řekla. Malí lvi teď váží kolem tří a půl kilogramu, už vidí a pomalu se plazí. „Takřka veškerý čas tráví v porodním boxu pavilonu lvů přiléhajícímu ke Lvímu safari,“ uvedla mluvčí zoo.

Khalilu s mláďaty nyní není možné vidět. Zoologové předpokládají, že se veřejnosti ukážou v září. Zbytek smečky je normálně k vidění během projížděk Afrika truckem či vlastním autem, případně z vyhlídek na Lví safari.

Lev berberský už ve volné přírodě nežije

Lev berberský, kterého chová Safari Park Dvůr Králové, už z volné přírody zcela vymizel. V minulosti obýval tento velký poddruh lva pustinného severní Afriku. Právě tam, ve zvěřinci marockého krále, přežily desítky lvů, jejichž mláďata se postupně rozšířila do zoologických zahrad.

Chov lva berberského v licencovaných zoologických zahradách se řídí doporučeními koordinátora Evropského záchovného programu (EEP), který doporučuje spojování vhodných jedinců a přesuny nebo umisťování mláďat či případná managementová opatření chovu vedoucí k co nejvyšší genetické pestrosti populace lvů berberských v lidské péči. Právě tyto kroky jsou zásadní pro přežití druhu do budoucnosti.