Zmizelý Katzelsdorfský zámeček ve Valticích se stal kulturní památkou. Dobrovolníci pracují na jeho obnově

Pozůstatky Katzelsdorfského zámečku, které spolek dobrovolníků odhalil a zpřístupnil veřejnosti v Lednicko-valtickém areálu, se staly kulturní památkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, které zároveň podpořilo plán na obnovu zaniklého objektu.

Práce na obnově zámečku začaly v těchto dnech. „Je to poněkud nadnesené, nejde o začátek samotné výstavby, ale o povolené konzervační práce. Ty mají pomoci ochránit zbytky stavby před vlivy počasí a také jej lépe zpřístupnit návštěvníkům Lednicko-valtického areálu,“ uvedl zakladatel Spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku Daniel Lyčka.

Do dvou týdnů by také měla být hotová turistická trasa z Valtic k zámečku a dál do Břeclavi. „Momentálně čekáme na výrobu směrovek, Klub českých turistů už chystá značení,“ dodal Lyčka.

Dělníci teď zpevňují zachovalé zdi, pracují také na patkách sloupů a čistí sklep, který by mělo  veřejnosti zpřístupnit nové schodiště. „Schodiště jsme dostali jako sponzorský dar, bude nad ním i přístřešek, který dodá rakouská strana. Letos je v plánu ještě oprava schodiště zámku a dlažba v celém zámečku,“ dodal zakladatel spolku.

Dosud na zámečku pracovali buď dobrovolníci, nebo je zaplatili mecenáši. Tím, že se objekt stal kulturní památkou, se spolku otevírá možnost požádat o dotace. „Musíme tuto možnost pořádně prověřit, je možné, že bychom první žádost podali už příští rok,“ řekl Daniel Lyčka.

Přes padesát let zakrývala sutiny tráva a keře

Katzelsdorfský zámeček byl takzvanou saletou, tedy jednou ze staveb roztroušených po celém Lednicko-valtickém areálu, mezi které patří například minaret, Janův hrad, Belvedér, kolonáda Reistna nebo zámeček Pohansko. Zachovalo se jich šestnáct, sedmnáctý byl právě zámeček.

Přestál obě světové války, po vybudování železné opony se ale ocitl v hraničním pásmu a byl pro běžné smrtelníky nedostupný. Sloužil jako skladiště a seník a na konci 50. let minulého století vyhořel a byl zavezen sutí a hlínou, na níž za desetiletí vyrostla bujná vegetace. Spolek dobrovolníků pozůstatky zámečku za pomoci Technických služeb města Valtice vykopal na jaře 2020 a pokračuje v pracích na jeho zpřístupnění a obnově.

Lednicko-valtický areál je jako krajinný celek o rozloze 300 čtverečních kilometrů zapsán na seznamu památek UNESCO. Jeho součástí jsou zámky Lednice a Valtice i další kulturní památky včetně šestnácti drobných staveb v krajině, zmíněných salet. Podobu dali areálu v 18. a 19. století Lichtenštejnové.

Katzelsdorfský zámeček byl součástí krajinářské kompozice v Lednicko-valtickém areálu. Byl postaven na počátku 19. století za vlády knížete Jana I. z Liechtensteina (1805–1836). Plány zpracoval architekt Josef Kornhäusel, stavba byla dokončena až kolem roku 1819 architektem Franzem Engelem. Po druhé světové válce stát majetek Lichtenštejnům zkonfiskoval, objekt prošel opravou a sloužil jako byt hajného. V padesátých letech sloužil jako skladiště a seník. V roce 1956 vyhořel.

Katzelsdorfský zámeček
Zdroj: archiv Daniela Lyčky