Rybník v Plzni se zbarvil dožluta. Rozkvetla na něm ohrožená masožravá bublinatka

Na rybníce v Plzni kvete ohrožená bublinatka jižní (zdroj: ČT24)

Senecký rybník v Plzni nabízí ojedinělý pohled –⁠ rozkvetla tam bublinatka jižní, což je masožravá rostlina. Díky ideálním podmínkám v rybníce je momentálně možné pozorovat desítky tisíc květů bublinatky, která je na červeném seznamu ohrožených rostlin. Masožravce prospívá hlavně čistá voda a kyselé prostředí bez ryb.

Bublinatka jižní je sice původním druhem, ale v takovém množství kvete v Česku vůbec poprvé. Senecký rybník v Plzni je momentálně posetý žlutými koberci květin. „Troufám si říct, že je to unikátní výskyt i v celé České republice, takové množství kvetoucích rostlin,“ uvedla botanička Zdeňka Chocholoušková.  

Rozkvetlý rybník nyní láká k návštěvě řadu obyvatel města. Při koupání se ale lidé této rostliny bát nemusejí. Má totiž velmi krátké stonky, a tak jim nebrání v plavání. „Naopak, ta voda obsahuje huminové látky, které jsou typické pro rašeliniště. Má to blahodárné účinky na pokožku,“ dodala botanička. 

Příští rok už bez tisíců žlutých květů

Masožravá rostlina má podle Chocholouškové malé měchýřky, pomocí kterých nasává plankton a drobné korýše. Kvést by měla ještě maximálně měsíc. 

Pohled na žlutou vodní hladinu v Plzni se ale zřejmě v dalších letech opakovat nebude. Až se totiž letos na podzim nasadí rybí obsádka, nebude už podle hydrobiologů situace pro růst bublinatky tak příznivá.