Na jižní Moravě se bude muset po tornádu strhnout až 150 domů. Číslo ale stále není konečné

Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů, řekl dnes po jednání krizového štábu v Podivíně ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj však číslo stále není konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny poškozené objekty. Do konce týdne chtějí hasiči vyklidit obce od suti, trámů a rostlinných zbytků, které se neustále objevují na ulicích a komplikují dopravu. Čtvrteční bouře na jihu Moravy poničila 1200 domů a vyžádala si šest životů.

V Hodoníně je určeno k demolici dvanáct nemovitostí, v Lužicích osm, v Mikulčicích 53 a stejný počet i v Hruškách, 22 objektů má jít k zemi v Moravské Nové Vsi. „Tam jsme ale prohlédli zatím šedesát procent objektů, takže číslo nemusí být konečné. Doufáme, že k demolici nebude více než dvě stě domů celkem,“ uvedl Pelikán.

Hasiči chtějí do konce týdne vyčistit ulice od suti. „Vždy něco odklidíme a ráno se tam objeví nová hromádka, když lidé vyklízejí dům. Komplikuje to dopravu. Proto chceme odvézt vše i z domů do konce týdne. Máme k tomu tři místa, a to v Hodoníně, v Mikulčicích a na poli mezi Hruškami a Moravskou Novou Vsí,“ řekl šéf hasičů.

Noční bouřky větší škody nenapáchaly

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že bouřky v noci na středu v zasažených obcích odtrhly asi sedmdesát plachet ze střech. „Během dne se to opraví. Větší škody by neměly být,“ poznamenal. Hasiči v Jihomoravském kraji zasahovali v noci u 125 událostí, většinou šlo o popadané stromy. Nejčastěji vyjížděli na Blanensko.

„Přes šedesát událostí bylo na Blanensku, 16 na Brněnsku, 14 na Vyškovsku. Na Břeclavsku jich evidujeme osm, na Hodonínsku tři,“ uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška. Bouře šla vesměs mimo tornádem zasažené oblasti.

Nejvíce zásahů si vyžádaly popadané stromy a větve, těchto událostí bylo kolem stovky. Mluvčí uvedl, že v Dolních Věstonicích na Břeclavsku vítr poškodil i několika střechám krytinu. Kvůli bouřce a větru někde nefunguje elektřina, energetici na Vysočině a v Jihomoravském kraji evidují přibližně 48 tisíc domácností bez dodávek elektrické energie.

Nešiřte dezinformace, žádá Grolich

Hejtman také ve středu vyzval lidi, aby v souvislosti s bouřkami a tornádem nešířili na sociálních sítích dezinformace. Viděl například informaci, že kraj odmítá pomoc vojáků, což označil za lež. „Není to pravda. V rámci armády jsou ale složitější postupy. Co je ale potřeba, to je na všech místech zajištěné,“ dodal. Vojáci pomáhali například Moravské Nové Vsi. Grolich uvedl, že lidé by se měli spoléhat na informace kraje, hasičů či policistů zveřejněné v médiích. 

„Poprosil bych, aby lidé vnímali, co se domluví na krizovém štábu. Jsou tam hasiči, policie, záchranné složky, neziskový sektor, starostové, a my víme, jaká je situace v obcích a co je potřeba,“ uvedl Grolich.

Podle něj se po sítích šíří drobné požadavky na jídlo. „Vše ale máme ve skladových centrech. Když se šíří tyto zprávy, jezdí tam jednotlivá auta a navážejí drobné věci, ale ucpávají dopravu, takže potom čekáme půl hodiny na kontejner se sutí, protože se nevymotá v dopravě. Jeho naložení je přitom otázka deseti minut. A dobrovolníci pak nemají co dělat,“ uvedl Grolich.

V břeclavské nemocnici způsobilo tornádo škodu za 50 milionů

Nemocnici Břeclav způsobila čtvrteční bouře škodu padesát milionů korun. Poničila střechu, ale i klimatizační jednotky a světlíky. Podle ředitele Petra Baťky je nemocnice pojištěná. „Naštěstí je to jen materiální škoda. Pojistku máme, takže problém s opravou nebude,“ uvedl ředitel.

Nemocnice už měla i návštěvu z kraje, který ji zřizuje. „Nemocnici poskytneme maximální součinnost při vyřizování škodní události. A pokud bude třeba, jsme připraveni nemocnici poskytnout i další prostředky,“ uvedl radní kraje pro zdravotnictví Jiří Kasala (ODS).

Úředníci nabízejí pomoc podnikatelům

Po finanční pomoci od ministerstva průmyslu a obchodu už sahají první podnikatelé. Úředníci agentury CzechInvest zamířili na místo, kde pomáhají i s vyplněním žádostí. Zatím měli improvizovanou kancelář na dvoře hospody na náměstí.

Je taky zničená, majitel ji měl pojištěnou na osm milionů korun. „Pojišťovna nám nabídla milion,“ uvedl majitel pohostinství Ivan Sečkář. Na obnovu živobytí, o které prakticky přišel, mu přibude další milion. To je maximum z pomoci ministerstva průmyslu a obchodu. První peníze, 50 tisíc korun, by měly přijít během několika dní.

„Snažíme se podnikatele přímo oslovovat, nacházet ty, kterým byla způsobena tornádem škoda. Aby ideálně už tento týden mohli dostat nějakou kompenzaci dopředu,“ řekl generální ředitel CzechInvest Patrik Reichl. Úředníci počítají s tím, že přímo v troskách pomůžou až dvěma stovkám drobných podnikatelů.

Podporu potřebným řešila ve čtvrtek ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s prezidentem Milošem Zemanem. Ten podle vicepremiérky vyčíslenou pomoc schvaloval a dotazoval se i na poničení veřejných budov.

„Je tam v tuto chvíli něco přes 420 milionů, což stačit nebude. Tak jsem mu říkala, že se počítá s tím, že by se posílila oprava třeba silnic a chodníků ze Státního fondu dopravní infrastruktury, a že se budeme muset bavit o posílení toho programu,“ uvedla ministryně.

Pomoc míří i za obyvateli Stebna v Ústeckém kraji

V sobotu přijedou do Stebna na Lounsku, které minulý čtvrtek zasáhl silný vítr a kroupy, úředníci ze Státního fondu podpory investic. Ti by měli místním pomoci se žádostmi o dotace na zaplacení oprav poškozených rodinných domů, uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Lidé budou moci získat dotaci do dvou milionů korun.

„Statici neurčili žádný dům k demolici, půjde o rekonstrukce. Tím pádem jsme se domluvili, že v sobotu od rána tady budou úředníci Státního fondu podpory investic a ti budou s lidmi vyplňovat žádosti,“ uvedla ministryně. Lidé budou moci za úředníky chodit jak se zaplacenými, tak s nezaplacenými fakturami za práce. „My už se vyrovnáme s dodavateli, aby s tím ti lidé neměli skoro žádnou práci,“ doplnila.

Patřičné dokumenty si rovněž vezmou na starost úředníci, stačí jim ukázat na mobilu vyfocené škody a občanský průkaz. „Pokud je tam pojistné plnění, tak mít likvidátora škod, pokud tam není pojistné plnění, tak si zajistit znalecký posudek, aby někdo škodu odhadl,“ řekla Dostálová. Dodala, že pokud bude mít někdo například škodu milion korun a pojišťovna mu vyplatí 300 tisíc korun, dotace bude činit 700 tisíc.

S ohledem na ojedinělý meteorologický jev dostanou lidé, kteří nebyli pojištěni, plnou částku na zaplacení svých škod. Dostálová věří, že dvoumilionová dotace bude lidem na pokrytí škod stačit.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) ve středu řekl, že lidé dostanou peníze i za poškozená zemědělská stavení. „Budeme to hradit všem zemědělcům, kteří mají poškozené zemědělské stroje, ve velmi krátké době začneme přijímat žádosti,“ řekl. Náhradu dostane každý, kdo je registrovaný jako zemědělec. Ministr dodal, že vyplacené peníze od pojišťoven se budou od náhrad odečítat.