Na hradě Grabštejn hledají archeologové původní středověkou stavbu

Hrad Grabštejn zkoumají archeologové (zdroj: ČT24)

O víkendu se návštěvníkům otevře hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou. V současnosti jedno z jeho nádvoří prozkoumávají archeologové. Předpokládají, že během příprav na rekonstrukci najdou pozůstatky původní středověké stavby.

V Libereckém kraji se postupně otevírají další hrady a zámky. Už k dříve zpřístupněným Troskám a hradům Bezděz se tento týden přidaly zámky Sychrov, Hrubý Rohozec, Lemberk, Zákupy a o víkendu návštěvníky přivítá i zámek Frýdlant a hrad Grabštejn.

Zatímco Frýdlant v těchto dnech obsadili filmaři, aby tu natočili novou pohádku České televize Jak si nevzít princeznu, na Grabštejně se usídlili archeologové. Na letošní návštěvnickou sezonu totiž vyšla i rekonstrukce jednoho z nádvoří.

Hledání původního hradu

Archeologové se mimo jiné potřebují dostat ke zdivu původního středověkého hradu. „Pod nádvořím se, i k našemu překvapení, nachází středový hrad, který předcházel stavbě dnešního zámku, zjistili jsme to v roce 2019, kdy jsme dělali předstihový výzkum,“ potvrdila archeoložka Renata Tišerová.

Ten mimo jiné nepotvrdil dřívější teorii, že půdorysná stopa původního hradu zůstala zachována, i když se stala součástí novějšího zámku.

„Grabštejn byl založen v druhé polovině třináctého století. Přesné datum neznáme, ale základ je určitě gotický. Byl to strážní hrad s mohutnou bergfritovou obrannou věží a sloužil k obraně zemské stezky do Lužice,“ připomíná stručně historii kastelánka Věra Ozogánová. V polovině šestnáctého století byl hrad přestavěn na renesanční sídlo.

Prohlídky se konají

Záchranné archeologické práce potrvají několik měsíců, samotná rekonstrukce minimálně celou návštěvnickou sezonu. Hrad nebude zavřený, ale změní se návštěvnické trasy. Lidé se nedostanou například do věže na vyhlídku. „Mohou ale vstoupit zadem, vchody, kterými běžně návštěvníci vůbec nechodí,“ upozorňuje kastelánka.

Archeologové předpokládají, že veřejnost by si mohla jednou prohlédnout i středověké pozůstatky, například prostřednictvím 3D modelu.