Únik plynu v Hrádku nad Nisou se podařilo zastavit, evakuovaní lidé se mohou vrátit domů

V Hrádku nad Nisou na Liberecku dopoledne kvůli úniku plynu evakuovali 77 lidí ze čtyř vchodů panelových domů. Poškozené bylo středotlaké plynové potrubí, plyn z něj už neuniká.

Kromě hasičů na místě zasahovali i městští a státní policisté. „Krátce po 10:00 došlo k poškození plynové přípojky v Liberecké ulici. Byly tam evakuovány osoby z panelových domů v přilehlém okolí, celkem se jedná o bezmála osm desítek osob. Každopádně nikdo nebyl zraněn,“ řekl regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský.

„Plynaři na to mají speciální svorky, kterými potrubí před místem úniku uzavřou. A to se podařilo. Je to uzavřeno a už se čeká, až se to bude moci finálně opravit,“ řekl před 12:30 mluvčí hasičů Jakub Sucharda. Podle něj se nyní měří koncentrace plynu v okolních domech.

Podle Suchardy byla evakuace preventivní. „Bylo poškozené středotlaké plynové potrubí, což znamená, že plynu uniká hodně a je lepší to řešit preventivně,“ uvedl. Hasiči mají na místě evakuační autobus z Jablonce nad Nisou a evakuační středisko bylo zřízeno v místní sokolovně. Podle Suchardy zatím nikdo nežádal, aby ho tam přepravili.