Brňané mohou připomínkovat návrh nového územního plánu. Měli by v něm najít víc zeleně

Kancelář architekta města Brna zveřejnila upravený návrh nového územního plánu. Brňané ho mohou připomínkovat do 29. června, veřejná projednání jsou v plánu na 21. a 22. června na brněnském výstavišti. Po prvním veřejném projednání loni v červnu dorazilo přes osm tisíc podání, tedy dohromady přes 36 tisíc jednotlivých námitek a připomínek, kterými se kancelář téměř rok zabývala.

Z loňského projednání vzešlo několik nejdiskutovanějších témat, například zeleň a zahrádky, adaptace města na změny klimatu, protipovodňová opatření nebo výška zástavby. „Začali jsme kulatými stoly, kde jsme si to vyříkali. Trvalo nám si s aktivní veřejností vysvětlit, že máme stejný záměr. Například požadované zastoupení zeleně jsme zvýšili alespoň na 30 procent ve stabilizovaných a rozvojových plochách, z toho alespoň třetina musí být stromy. U komerčních ploch je požadavek 20 procent,“ řekl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček. V tak velkém městě, jako je Brno, se podle Sedláčka na územním plánu všichni neshodnou. „Myslím, že jsme se snažili najít nejlepší řešení,“ poznamenal.

„Jednotlivé námitky a připomínky jsme v souladu se stavebním zákonem projednali s městskými částmi, zástupci veřejnosti i občanskými spolky. Jednali jsme také s odborníky na modrozelenou infrastrukturu (síť prvků budovaných v harmonii s přírodou), cyklodopravu, mimo jiné s Ústavem výzkumu globální změny klimatu, zástupci vysokých škol a neziskových organizací, které požadovaly větší důraz na zeleň a ekologická řešení. Posílili jsme ochranu vzrostlé zeleně, její zastoupení, stromořadí i ochranu stromů v kontextu umisťování sítí. Také jsme se věnovali zeleným střechám, jímání vody nebo ochraně cyklodopravy,“ popsal radní Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Zahrádky budou muset nemocnici ustoupit

Návrh nového územního plánu například zanesl do areálu Vysokého učení technického v Brně na Kraví hoře novou městskou nemocnici. Nelíbí se to místním zahrádkářům, kteří dlouhodobě s kanceláří řeší, že existující zahrádky ustoupí veřejnému parku. Podle Sedláčka jiné vhodné místo pro nemocnici není.

„V době koronaviru se ukázalo, jak jsou zdravotnická zařízení důležitá. Máme dvě městské nemocnice a ani jedna není v dobrém stavu. Dostali jsme pokyn od odboru zdraví najít místo pro nemocnici, ale městských pozemků příliš není. Při dlouhém hledání jsme našli lokalitu na Kraví hoře, která ale není v majetku města, a nemocnice se nebude stavět třeba za deset let, územní plán je plánem do budoucna. Chápu, že je to kontroverzní, ale nikde jinde jsme v Brně místo nenašli,“ poznamenal Sedláček. Chvátal dodal, že nové zahrádkářské kolonie by mohly vzniknout například v Tuřanech.

Na rozdíl od loňského veřejného projednání bude návrh projednáván v rozsahu měněných částí. Po opakovaném veřejném projednání bude opět následovat proces vypořádání námitek a připomínek. Upravený návrh bude předložen ke schválení zastupitelům města. Nový územní plán bude vydán do konce roku 2022, kdy končí platnost stávajícímu plánu z roku 1994.