Při požáru domu ve Vidnavě se zranili dva lidé, hořelo i v Hranicích

Při požáru v objektu sociálního bydlení ve Vidnavě na Jesenicku se ve středu časně ráno zranili obyvatel bytu a dobrovolný hasič. Obyvatel utrpěl zranění poté, co před plameny vyskočil z okna bytu. Oba zranění skončili v péči olomouckých záchranářů. Příčinu požáru i škodu vyšetřovatelé zjišťují. Hasiči ráno likvidovali také další požár, a to v azylovém domě v Hranicích-Slavíči. Evakuováno tam muselo být 23 lidí. Matka a dvě děti byly převezeny do nemocnice kvůli pozorování.

Hasiči do Vidnavy vyjeli před 05:00, tři tamní jednotky posílili také jejich kolegové z Polska. „Obyvatel před plameny a kouřem ve snaze o záchranu života vyskočil z okna, přitom si poranil nohu. Hasiči velmi rychle požár v několika místnostech bytové jednotky lokalizovali,“ uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Při zásahu utrpěl řezné zranění také jeden z dobrovolných hasičů. Oba zranění skončili v péči Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, uvedl mluvčí. Požár zřejmě způsobila nedbalost, jednou z vyšetřovacích verzí je vznik požáru od zapálené cigarety. Škoda byla vyčíslena do sto tisíc korun, doplnil mluvčí hasičů.

Podobný požár likvidovali hasiči ve středu ráno také v Hranicích-Slavíči, kde hořelo zřejmě vinou elektroinstalace v jednom z pokojů azylového domu. Třiadvacet lidí muselo být evakuováno, doplnil Hošák. „Požár je uhašen, probíhá přirozené odvětrání a ochlazení prostor,“ doplnil mluvčí hasičů. 

Podle mluvčí krajské záchranné služby Lucie Urbanové odvezla z místa sanitka tři lidi. Jde o matku, která ve chvíli požáru popadla své dvě děti a vyvedla je ven z domu. „Zasahovali jsme u matky, patnáctileté dcery a měsíčního dítěte. Převezeni byli do hranické nemocnice k observaci a k dalšímu vyšetření,“ řekla.